Gravid i 40. uke: Dette kan du forvente

Barnet i 40. uken

Egne tanker Så mens du venter et nytt familiemedlem denne uka, kan det være at den lille foretrekker noen dager (eller til og med uker) til i den varme, trygge magen. I slike tilfeller holder legen eller jordmora et godt øye med barnets vekt og sammentrekningstoleranse.

Trangt om plassen Barnet ligger ganske sammenkrøpet i livmora. Hvis barnet ligger i seteposisjon (med føttene eller rumpa ned), kan det være at man forsøker å snu det. Hvis det ikke fungerer, vil jordmor eller lege snakke med deg om et ev. keisersnitt.

Lille trille Barnet har nådd sin fødselsvekt og -lengde. Et gjennomsnitts barn veier 3500 gram og er ca. 52 centimeter langt (gutter er litt større enn jenter). 15 prosent av kroppsvekten er nå fett, og det bidrar til å holde barnet varmt når det kommer ut. Organene og kroppssystemet er også klart for livet utenfor magen. Barnet har lagret stivelse i leveren som blir til glukose etter fødselen samt ekstra væske. Akkurat som en kamel har barnet nok av emner for å ta seg gjennom fødselen og frem til det første måltidet morsmelk.

Graviditeten i 40. uken

Nytelser i siste sekund Du anses ikke som overtidig før du er i uke 42. Selv om du gjerne vil hilse på barnet, forsøk å bruke de siste dagene på å gi deg selv noen siste nytelser. Ta en pedikyr eller gå en tur på kino. Les en bok fra perm til perm. Når babyen er født, vil du være på vakt hele døgnet, og det kan ta litt tid før du får tid til deg selv igjen.

Barnets virkelige alder. Når barnet ditt er født, vil du kanskje oppdage at barnets virkelige alder skiller seg litt fra det du regnet med basert på din siste menstruasjon eller tidspunktet for befruktningen. Rett etter fødselen vil en barnelege eller jordmor bedømme barnets gestasjonsalder, ut fra fysiske faktorer og nevrologisk utvikling. Det er interessant å sammenligne disse ulike datoene.

Cookiesamtykke