Gravid i 23. uke: Dette kan du forvente

Barnet i 23. uken

Høre stemmer Nå som beina i barnets ører har blitt harde, kan det høre stemmen din. Les, snakk eller syng gjerne for barnet hver dag. Jo mer barnet hører stemmen din, jo lettere gjenkjennes den når barnet er født.

Supersekk Fostervannet som omslutter barnet ditt, er den perfekte plassen for at barnet skal vokse til en frisk nyfødt. Den salte væsken holder barnet varmt, beskytter mot infeksjoner og er fleksibelt nok til at barnet kan bevege kroppen. Akkurat nå inneholder fostersekken en halv liter væske som fornyes hver tredje til fjerde time.

Lengde og vekt Barnet ser ut som en tynn, liten nyfødt. Vekten nærmer seg 500 gram og barnet er 22–25 centimeter langt, omtrent like stort som en barbie-dukke.

Graviditeten i 23 uke Sett deg på skolebenken De fleste fødselskursene er oppbygd slik at de starter i 32. graviditetsuke. Det er lurt å delta på et kurs som er ferdig et par uker før terminen din, i tilfelle den lille bestemmer seg for å gjøre sin entre litt tidligere enn beregnet.

Sterk som jern Mange kvinner er litt blodfattige før de blir gravide, og 20 prosent av alle kvinner behandles for jernmangel under graviditeten. Symptomene inkluderer tretthet, svakhet, kortpustethet og besvimelse. Jernmangel behandles ved å spise mat som er rik på jern som f.eks, rødt kjøtt, melasse, linser og bladgrønnsaker som spinat og kål.

Svangerskapsforgiftning. Hvis blodtrykket ditt er for høyt, vil din lege eller jordmor være oppmerksom på symptomer på svangerskapsforgiftning, en komplikasjon i svangerskapet som kjennetegnes av høyt blodtrykk, ødemer (hovenhet) og protein i urinen. Omtrent syv prosent av alle gravide kvinner rammes. Det er helt avgjørende å oppdage det i tide, for visst man ikke behandler svangerskapsforgiftning kan det medføre mindre blod til morkaken. Hvis du merker av noen av symptomene, ta kontakt med lege umiddelbart.

Cookiesamtykke