Gravid i 10. uke: Dette kan du forvente

Barnet

Armer og bein var den store utviklingsnyheten i forrige uke, men denne uken handler det mest om ørene. Ytterøret utvikles i slutten av denne uken, og akkurat nå sitter ørene veldig lavt på hodet. Etterhvert som hodet blir større, flyttes ørene til rett posisjon på hver side.

Snart vil din stemme bli barnets favorittlyd!

Barnets øyne er også under utvikling nå. Den grunnleggende optiske strukturen er på plass, og øyelokkene begynner å dannes over øynene, som fremdeles sitter på hver side av hodet.

Takket være utviklingen av bein og forlengelseslemmer, veier fosteret nå ca. 2,5 gram og er 2–3 centimeter langt fra hode til rumpe.

Selv om den første tanna ikke dukker frem på flere måneder begynner tennene allerede å formes som små tannfrø. Ved fødselen har barnet 20 barnetenner som bare venter på å dukke frem i løpet av de første årene, og de permanente tennene utvikles også.

Graviditeten

Nå begynner hjertet å pumpe mer blod gjennom årene, og i uke 32 kommer du til å ha 40–50 prosent mer blod i kroppen enn før du ble gravid.

Som du kanskje har gjettet, er den ekstra mengden blod nødvendig for å forsyne fosteret og morkaken med blod. Apropos blodsirkulasjon, de tiltakene du gjør nå for å forbedre blodsirkulasjonen, kan bidra til å forebygge åreknuter som kan oppstå senere i graviditeten. Daglige spaserturer, ligge på venstre side, ha beina hevet (med støtte under knærne), ikke sitte med leggene i kryss – alle disse små tiltakene kan bidra til å forebygge dårlig blodsirkulasjon.

Ekspertene sier

«Hvis du hadde vannkopper som barn, overfører du beskyttende antikropper til barnet under graviditeten», sier Dr. Suzanne Dixon. «Men, det finnes situasjoner hvor du må ta ekstra forholdsregler, f.eks. hvis du ikke hadde vannkopper som barn.»

Cookiesamtykke