Gravid i 20. uke: Dette kan du forvente

Barnet i 20. uken

Barnet er nå helt dekt av vernix – den kremete substansen som beskytter huden mot fostervannet.

Det er ganske logisk. Hjernen har jobbet overtid for å utvikle nervesentrene som er koblet til sansene. Etterhvert som de våkner til liv, reagerer barnet mer og mer på dine aktiviteter, lyder i miljøet og til og med smaken av fostervannet.

Hikking I tillegg til rulling, dykking og sparking kan det være at du kjenner en annen rytmisk bevegelse. Mange barn får hikke i magen, antagelig på grunn av en umoden diafragma som får kramper. Det er ikke farlig, og de påvirker ikke barnet på noen måte.

Begynnelsen på en manke Dette er ikke lanugo, det er riktig hår, men mesteparten av det forsvinner et par uker etter fødselen. Benet i innerøret er nå helt ferdigutviklet, og nesen begynner å ta form.

Lengde og vekt Barnet er nå ca. 200–250 gram og måler ca. 22 centimeter. Du hadde fått plass til det lille barnet i hånden din.

Graviditeten i 20 uke Halvveis Gratulerer, nå er du halvveis! Livmora er nå tre ganger så høy som den opprinnelig var. Når jordmora eller legen din måler den, vil han/hun sannsynligvis finne at livmorens høyeste punkt nå ligger på høyde med navlen. Fra og med nå vil livmora vokse omtrent en centimeter i uken frem til fødselen.

En titt inni. Nå kan det være at jordmor ønsker å ta en ultralyd for å se barnets utvikling. Han/hun vil også bekrefte termindatoen, undersøke om fosteret kan ha alvorlige sykdommer og vurdere morkakens og navlestrengens plassering og tilstand. Uansett om du ønsker å vite barnets kjønn eller ikke, kan en liten titt i magen få foreldreskapet til å virke litt mer reelt.

Cookiesamtykke