Gravid i 21. uke: Dette kan du forvente

Barnet i 21. uken

Hjerteslag Barnets hjerteslag kan nå høres tydelig med et vanlig stetoskop. Det kan være litt vanskelig å skille barnets hjerteslag fra dine egne. Hør etter en litt raskere rytme – barnets hjerterytme ligger på 120–160 slag i minuttet, omtrent dobbelt så raskt som dine egne.

Sovemønster Barnet har allerede begynt å sove og være våken i faste sykluser. En ultralyd kan til og med vise at barnet legger seg i sin favoritt sovestilling.

Lengde og vekt Barnet veier nå 250–350 gram og er ca. 23 centimeter langt, omtrent like lang og tung som en banan.

Graviditeten i uke 21

Ømme punkter Ryggsmerter, spesielt i den nedre delen av ryggen, er ganske vanlig under en graviditet. Din voksende livmor endrer tyngdepunktet ditt og presser den nedre delen av ryggen fremover. Dette skjer samtidig som hormonet Relaxin løser hvert ledd og leddbånd i kroppen og som gjør at bekkenet kan gi plass til barnets hode.

Ta vare på ryggen. Når du setter deg ned, enten du ser på tv eller arbeider, kan du bruke en skammel for å heve føttene litt. Hvis du må stå for å utføre en oppgave kan du plassere den ene foten på en skammel for å avlaste den nedre delen av ryggen. Forsøk å ta et godt, varmt bad. Hvis ryggsmertene ikke forsvinner, ta kontakt med lege.

Cookiesamtykke