Gravid i 19. uke: Dette kan du forvente

Barnet i 19. uken

Ekstra egg Hvis du bærer på ei lita jente, er hennes forplantningssystem allerede på plass. Vaginaen, livmora og egglederne finns allerede der. Eggstokkene har mer enn seks millioner primitive eggceller. Når barnet er født, har antallet sunket til ca. en million.

En liten sønn. Hvis du får en gutt, er testiklene hans allerede formet og har utskilt testosteron siden graviditetsuke 10. De ytre kjønnsorganene, som ble mannlig i første trimester, fortsetter å vokse.

Andre hudlag Rundt denne tiden begynner huden å produsere et voksaktig belegg kalt vernix caseosa som består av oljer som skilles ut av huden, døde hudceller og lanugo, det fine håret som dekker kroppen. Vernix beskytter barnets hud fra virkningene av fostervannet. Det meste av dette forsvinner før fødsel. For tidlig fødte barn er ofte fortsatt dekket med mye vernix.

Lengde og vekt Barnet er nå ca. 17 centimeter langt og veier mellom 250 gram. Det er store fremganger på vekstkurven nå, så du kan forvente store sprang i de kommende ukene.

Graviditeten i uke 19

Morsomme ansiktsuttrykk Hormonene har skylden for graviditetens maske: flekker på nese, hake og i panna, og «linea nigra» – den mørke streken som går fra navlen til underlivet. Alt forsvinner gradvis etter fødselen. Sollys kan gi huden mørkere pigmenter, så pass på å bruke solkrem.

Smerter i leddene. Ettersom livmora øker i størrelse, må leddbåndene som støtter den strekkes ut. Innimellom vil disse uttøyde ligamentene forårsake en kraftig smerte eller en murrende verk i nederste del av magen, som oftest bare på den ene siden. Det vil være mest merkbart når du plutselig endrer stilling eller reiser deg opp. Kontakt lege hvis du er urolig overfor smerten.

Cookiesamtykke