Gravid i 38. uke: Dette kan du forvente deg

Barnet i 38. uken

Hvilken dag som helst Barnet regnes nå som helt utviklet, selv om det er to uker til den offisielle terminen. De fleste babyer blir født innenfor to uker før eller etter termin, så du kommer nok til å føde i løpet av de neste fire ukene.

Forandringer i huden Barnet mister nå lanugohåret – de fine hårstråene som har dekt kroppen i flere måneder. Barnet kan ha litt igjen på skuldrene, pannen og i nakken ved fødselen. Barnet mister også fosterfettet –det vokslignende emnet som har beskyttet huden mot fostervannet.

Avfallshåndtering Så hva skjer med lanugohåret og fosterfettet? Noe av det havner i tarmsystemet og blir en del av mekoniumet. Mekonium er den grønnsvarte, tjærelignende substansen som kommer ut som barnets første avføring etter fødsel. Det består også av døde celler, fostervann og avfallsprodukter fra barnets lever og galleblære.

Bruk bremsen Barnets vekst kan ha avtatt noe i denne perioden, men det tar fremdeles store steg. Lengden begynner nok å nærme seg 48–50 centimeter og vekten nesten 3 kg.

Graviditeten i uke 38

Vannsystemet Ettersom babyen vokser, legges det mer og mer press på blæren din. Selv om blæren klemmes flat, bør du fortsette å drikke vann for å opprettholde væskebalansen.

Riktig stilling. Nå er det på tide å gjennomgå notatene fra fødselskurset og tenke på hvilken fødselsstilling du foretrekker. Uansett om det er å stå på alle fire eller sitte i en gyngestol, kan det være en hjelp å trene på de forskjellige stillingene nå.

Trygg hjemreise. Du må ha en bakovervendt bilbarnestol installert slik at du trygt (og lovlig) kan transportere barnet hjem fra sykehuset. Husk at kun fem prosent av alle barn blir født på termindagen, så det er en god idé og få gjort dette i god tid.

Cookiesamtykke