Gravid i 31. uke: Dette kan du forvente

Barnet

Mange leger og jordmødre anbefaler pasientene å overvåke barnets bevegelser en bit inn i det tredje trimesteret. Slik gjør du: Omtrent på samme tid hver dag (helst når barnet er mest aktivt): Legg deg ned og forsøk å måle hvor lang tid det tar å kjenne 10 spark, rullinger eller flaksinger – hvilken bevegelse som helst.

Helst skal dette være mindre enn én time. Mange kvinner opplever at det bare tar noen minutter, avhengig av tid på dagen. Hvis det har gått en time uten at du kjenner noen bevegelser, kan du ta deg en matbit, legge deg ned igjen og kjenne etter på nytt. Hvis du fortsatt ikke merker noe til babyen, bør du kontakte lege eller jordmor.

Barnet er ca. 28 centimeter langt fra hode til rumpe (43 centimeter helt utstrakt) og veier ca. 1500 gram – på størrelse med en ananas.

Barnet har lagt i fosterstilling med beina opp under seg i flere uker, og det skal vokse enda mer fremover. Barnet blir ikke så mye lengre, men det legger på seg ca. en kilo til denne måneden. Om ni uker er barnet klar til å komme ut!

Vær ikke redd hvis barnet virker mindre aktivt de kommende ukene. Faktisk så betyr mindre aktivitet at barnet ligger rett (så lenge du merker 10 bevegelser i løpet av en time hver dag). Bevegelsene blir helt enkelt mindre uberegnelige og mer organisert, og i tillegg er det ikke så mye plass som det var for noen uker siden! Ettersom det er mindre plass i livmora når barnet vokser, beveger det mindre på seg i tredje trimester enn tidligere. Men barnet beveger fremdeles på seg jevnlig, på en mer koordinert måte. For å sikre at barnet er på rett spor, anbefales det at du teller antallet aktiviteter i en totimers periode hver dag. Hvis du kan kjenne 10 bevegelser i dette tidsrommet, kan du være sikker på at barnet har det bra.

Graviditeten

Du begynte kanskje å føle deg andpusten for noen måneder siden, men nå blir det sannsynligvis enda vanskeligere å få nok luft. Det skyldes livmora som fortsatt utvider seg og dermed presser mellomgulvet opp mot lungene.

Hvis du bærer lavt, er du heldig! Kvinner som bærer høyt har det enda vanskeligere med å puste. Hvis du puster og peser mye, kan du forsøke å ta det litt med ro og ta et par dype åndedrag (så dype som du kan). Mot slutten av graviditeten (omkring uke 37 eller 38), vil du få en pause når den lille faller ned i bekkenet, og det letter presset på mellomgulvet og lungene.

Du har kanskje helt siden midten av andre trimester vært på vakt ovenfor tegn på for tidlig fødsel . Nå da du er i tredje trimester, kan det hende at kroppen din begynner å øve seg til fødselen. Disse øvelsessammentrekningene kalles ofte kynnere eller Braxton Hicks kontraksjoner.

De er annerledes enn veer ved for tidlig fødsel, og det er ingen grunn til være engstelig. Hvordan kan du kjenne forskjell? Hvis veene er uregelmessige og forsvinner når du skifter stilling eller går omkring, så opplever du sannsynligvis kynnere.

Cookiesamtykke