Gravid i 17. uke: Dette kan du forvente

Barnet i 17. uken

Vekstspurten Denne uken legger den lille på seg endel vekt. Fettet, også kalt fettvev, bidrar til å holde barnet varmt. Fettvev er også viktig for forbrenningen siden det er en stor kilde til energi. Fosteret kan måle opp til 17 centimeter og veie nesten 141 gram.

Gode reaksjoner Den lille har jobbet med to grunnleggende reflekser de siste ukene: suging og svelging. Når barnet blir født, har det nesten alle refleksene på pass som vi andre har.

Gutt eller jente? Hvis du får ei jente vil et spesielt vev utvikle seg til livmor og vagina. Hvis det blir en gutt, vil den samme veven gå en annen vei: penisen dannes og prostataen begynner å ta form. De nydannede testosteronsekresjoncellene er sentrale i denne utviklingen.

Graviditeten i uke 17

Klesnød Bort med formløse klær og klumpe sko: blivende mødre kan kjøpe moteriktige, høykvalitets klær for gravide. Å bruke mammaklær er kanskje den første offentlige annonseringen om at du er gravid, så gled deg over den oppmerksomheten du sannsynligvis får!

Litt om fostervannsprøve Hvis du skal ta en fostervannsprøve, kommer det til å skje ganske snart. De fleste leger utfører testen før graviditetsuke 18. En fostervannsprøve er den mest nøyaktige metoden for å identifisere ulike alvorlige sykdommer eller kromosomfeil, men det er ikke en prøve alle vordende mødre bør ta. Den tilbys vanligvis gravide kvinner over 38 år siden de har en høyere risiko for å få barn med alvorlige sykdommer eller kromosomfeil. Den kan også være det naturlige steget hvis AFP-testen var positiv. Snakk med din helsestasjon om fordeler og ulemper.

Så inn i hekken vondt ... Hemoroider er åreknuter i endetarmen – blodårer som har blitt kraftig utvidet på grunn av økt blodvolum og blodgjennomstrømming i bekkenområdet. Har du anlegg for åreknuter eller har hatt hemoroider under en tidligere graviditet, er det mer sannsynlig at du får det nå også. Den beste måten å forebygge hemoroider er En fiberrik kost, mye vann og jevnlig mosjon.

Cookiesamtykke