Gravid i 15. uke: Dette kan du forvente

Barnet ditt

Hallo, hår! I slutten av denne uken vil barnet danne hårmønsteret som kommer til å være med resten av livet. Noen barn begynner allerede å gro hår, men dette er ikke vanlig før om noen uker.

Det vil selvsagt ikke være noen garanti for at barnet ditt blir født med full manke. Noen barn forblir hårløse flere måneder etter fødselen.

Et ultratynt, mykt hår som kalles lanugo dekker hele kroppen. Dette håret, som beskytter huden mot fostervannet, forsvinner vanligvis etter fødselen.

Hvis du hadde kunnet se inn i livmora, hadde du sett et lite foster som veier alt fra 48 til 70 gram og måler 10–11,5 centimeter fra hode til rumpe – omtrent lite stort som et eple.

Under lanugoen ligger det et tynt lag med hud, og du kan se blodårene, som allerede transporterer blod, igjennom hudlaget. Utviklingen av munnen fortsetter, og det kan godt være at den lille allerede suger på tommelen. Ansiktsbevegelsene blir nå også mer jevnlige.

Graviditeten

Nå har uvelheten og trettheten som du kanskje opplevde i første trimester, sannsynligvis avtatt. Mange kvinner forteller at de nå begynner å få mer energi. Hvis du er en av de heldige, bør du nyte det! Ta en spasertur, plant noen blomster eller begynn å planlegge barnerommet.

Det er også nå du kan begynne å legge merke til en mild hevelse, ødem, i ekstremitetene. Hovne føtter og ankler er det vanligste. Du kan også oppleve noe hovenhet i fingrene, noe som bidrar til at eventuelle ringer på fingrene sitter litt stramt.

Ødemer oppstår når væske presses fra blodomløpet og inn i det myke vevet. Akkurat som med de fleste andre svangerskapsplagene, er dette forårsaket av den økte blodsirkulasjonen gjennom kroppen og trykket fra din voksende livmor på årene i bekkenet. Den beste måten å forhindre ødem på er gjennom lett trening: en spasertur, en svømmetur eller f.eks. en yogatime.

Du bør også hvile ofte med føttene høyt hevet (hvis noen fortjener litt hvile, så er det deg), og sørg for å drikke åtte glass vann per dag. Hvis du opplever mer enn bare en lett hovenhet i føtter eller hender, eller hvis du hovner opp i ansiktet og får poser under øynene, bør du kontakte lege eller jordmor.

Ekspertene sier

De samme hormonene som får barnets hår til å vokse, kan også få ditt hår til å bli tykkere eller falle av.

«Vanligvis mister vi ca. 100 hårstrå om dagen», sier ekspert og sykepleier Elaine Zwelling. «Under graviditeten forandres disse vanlige hårvekstfasene.»

Cookiesamtykke