Gravid i 14. uke: Dette kan du forvente

Barnet i 14. uken

Smart munn Fosterets munn kan åpnes og stenges, og det begynner å gjøre svelge- og sugebevegelser. De små ansiktsmusklene får seg en ordentlig treningsrunde!

Klar tale Spiserøret, luftrøret, strupehodet og stemmebåndet er nå klare til å levere den første klare hylingen etter fødselen.

Ansiktsformasjon Nå har fosterets øyne flyttet seg dit de skal være øverst i ansiktet, og ørene har flyttet seg fra halsen til siden av hodet. Kjeven er fullført, og ganen er nå lukket hele veien.

Lengde og vekt Barnet veier ca. 56 gram og måler 8–10 centimeter.

Graviditeten i 14. uken Den alltid utvidende livmora Legen eller jordmora vil ved hver kontroll observere livmoras størrelse ved å måle fra skambenet til livmoras høyeste punkt, som kalles fundus. Vanligvis står høyden på fundus i relasjon til hvor langt du er kommet i graviditeten. Akkurat nå er høyden på fundus ca. 14 centimeter over øvre kant av skambenet. I uke 20 uke vil den være ca. 20 centimeter.

Føler du deg tett i nesen? Nesetetthet oppstår fordi hormonet progesteron øker blodsirkulasjonen til nesens slimhinner, noe som får dem til å hovne opp. Det kalles rihinitt, og det er dessverre ikke mye du kan gjøre for å bli kvitt den. Du kan bruke en luftfukter eller stryke på litt vaselin for å fukte huden. Bruk ikke nesesprayer med antihistaminer.

Cookiesamtykke