Gravid i 11. uke: Dette kan du forvente

Barnet i 11. uke

Kjenn rytmen Barnets hjerte har slått raskt i flere uker, men det er først nå det går an å høre det. Fosterets hjerte slår dobbelt så raskt som ditt, alt mellom 120–140 slag i minuttet. Hjertet er fullt utviklet med fire hjertekamre, men noen av skilleveggene dannes ikke før etter fødselen.

Huden er på plass. Et tynt lag med hud har nå dannet seg på fosterets kropp. Nå begynner utviklingen av et spesiallag som blir til neglene på fingre og tær.

Lengde og vekt Barnet har vokst ganske mye siden forrige uke: 5 centimeter fra hode til rumpe. Fosterets hode er nå nesten halvparten så langt som kroppen, og det viser hvor raskt det lille geniet vokser.

Graviditeten i 11. uke

Bare må ha det Enkelte eksperter mener at lyster etter ulike matvarer under graviditeten kan være kroppens måte å fortelle om hva den trenger. Andre er ikke enig i dette. Ingen vet riktig hvorfor disse lystene etter visse matvarer inntreffer under graviditeten, men det råder ingen tvil om at nesten alle gravide føler en sterk trang til enkelte matvarer.

C-vitamin. Under graviditeten trenger du 80 til 100 milligram C-vitaminer per dag. C-vitaminer hjelper fosteret til å bygge nye celler og utvikle sunne knokler ogtenner. En kilde til sunn mat inkluderer appelsiner, papaya, jordbær og brokkoli. For mer informasjon om næringsrik mat, klikk her.

Rh-testen. Hvis du tester negativt på et protein som kalles Rh-faktoren mens barnefar er positiv, kan kombinasjonen gjør at barnet blir Rh-positivt. Dette kan ha alvorlige helsekonsekvenser for barnet ettersom kroppen din kan skape antikropper mot fosterets Rh-positive blod. For å forhindre at dette skjer vil du i så fall få en injeksjon med et stoff som kalles Rhogam mellom uke 28 og 29 i svangerskapet. Dette vil da nøytralisere fosterets røde blodlegemer som kan komme inn i ditt blodomløp. Du kan også få en injeksjon etter fødselen for å beskytte ved fremtidige graviditeter.

Cookiesamtykke