Skrubbsår på knær, kutt og blåmerker: behandle små skader

Uansett hvor mye vi prøver å se til våre barn og sørge for deres sikkerhet, er det uunngåelig at det gjennomsnittlige barnet, førskolebarnet og skolebarnet får noen kutt, skraper eller smeller fra tid til annen. Det er viktig at foreldre og andre omsorgspersoner forstår når man skal søke medisinsk hjelp og hvordan man behandler mindre hudskader.

Skader som trenger medisinsk behandling inkluderer:

  • de som blør kontinuerlig;

  • de som er store eller dype;

  • sår påført av potensielt forurensede gjenstander som spiker.

Sårpleie Start med legge trykk. Stopp blødningen ved å bruke fast trykk med rent gasbind eller klut over området i fem minutter. Hvis blødningen fortsetter selv etter trykk, bør du ta kontakt med lege.

Rens såret. Når blødningen er under kontroll, må såret renses. Plasser området under kaldt eller lunkent rennende vann i noen minutter for å spyle bort smårusk. Du bør unngå altfor aggressiv skrubbing og bruk av jod, alkohol eller andre antiseptiske oppløsninger på åpne sår, fordi det kan være ubehagelig for barnet ditt. Du kan kontrollere smerte ved å gi paracetamol eller ibuprofen (svelgbar), etter behov. Husk å sjekke med lege før du gir medisin til barnet ditt. Aspirin bør alltid unngås fordi det blant annet kan oppmuntre blødning.

Påfør antibiotisk salve. Etter at området er renset, påfør en antibiotisk salve etterfulgt av en klebefri bandasje. Bytt plasteret daglig eller når det blir skittent eller vått. Når området ser ut til å være helbredet igjen, kan bandasjen fjernes og området holdes åpent. Skulle barnet ditt få feber, eller såret viser rødhet eller væsker, ta kontakt med helsepersonell. Disse tegnene kan tyde på en infeksjon som kan kreve en reseptbelagt antibiotika.

På akutten Dype flenger, som lineære rifter eller kutt i huden, trenger å bli behandlet av en lege eller sykesøster. Oftest gjøres dette på akuttmottaket eller legevakten.

Hva kan du forvente dersom barnet trenger en slik legehjelp?

  • Rengjøring For det første vil området vanligvis bedøves med noen form for injisert medisin, så det er ingen smerte. Såret vil da bli renset, vanligvis med kaldt vann sprutet inn i området med en sprøyte, for å fjerne alt smårusk.

  • Lukking Legen vil da bestemme den beste metoden for å lukke såret. Den vanligste metoden er å bruke søm, som vanligvis fjernes etter 1-2 uker. En nyere behandling, som kan brukes på sår som ikke er for store eller dype og som er på steder uten signifikant stramming av huden, innebærer bruk av et vevlim. Dette stoffet blir tilført de rensede sårkantene og forsegler dem som et superlim for huden.

Fordelene er at det går raskt, det er ingen sting å fjerne og det er ingen merker igjen på huden. Dessverre kan vevlim ikke benyttes på alle sår.

Hindre eller begrense arr Her er hvordan du minimerer arrdannelse:

  • Hold såret dekket i den tidlige fasen av sårbehandlingen. Dette vil bidra til å sette fart på veksten av ny hud.

  • Det er viktig å holde barnet relativt inaktivt under sårbehandlingen. Barnet skal helst unngå aggressive sporter (spesielt kontaktsport) for å minske risikoen for å skade såret enda mer.

  • Kontroller smerte med paracetamol eller ibuprofen for å redusere stress og øke helbredelsen.

  • Sørg for at barnet ditt får tilstrekkelig ernæring. Mange vitaminer, mineraler og sporelementer er viktig i en sårhelende prosess.

Husk å holde hodet kaldt, så gjør barnet også det. Ikke glem kraften av en foreldes kos og pleiekjærlighet ved eventuelle skader.

LES MER OM Mammahjørnet

Cookiesamtykke