Skape familiens rutiner og ritualer

Barn trives ofte med en regelmessighet og forutsigbarhet som kan virke kjedelig for voksne. Faste daglige rutiner gir en trygg følelse og hjelper dem med å holde orden på hverdagslivet. Det er derfor enkle ritualer som å synge en sang før man skal sovne er så viktig for små barn. Hvis familien har en travel hverdag med mange spontane aktiviteter er disse faste ritualene kanskje enda viktigere både for deg og barnet ditt.

Høytidene er spesielt viktige for å skape familieritualer. Å spise samme type mat, dekorere bordet og huset på samme måte og oppleve de samme tradisjonene igjen og igjen hjelper barn med å forstå verdier og identitet og få en følelse av hvor de kommer fra.

Det er viktig å involvere barnet i forberedelsene og snakke om det som skal skje på forhånd. Vis barnet bilder fra feiringen som er tatt ved en annen anledning, eller av lignende tradisjoner fra du selv var barn. Selv om barnet ditt ikke ser alle sammenhengene i denne alderen, er dette med på å bygge opp en følelse av at man er en del av en familie og en tradisjon.

Hvis du ikke er fornøyd med tradisjonene i din egen familie, kan du skape nye. Senere kommer du til å høre barna dine fortelle, "I vår familie har vi alltid ..." som om dine nye tradisjoner strekker seg 10 generasjoner tilbake!

LES MER OM Mammahjørnet

Cookiesamtykke