Små barns utvikling: trassalderen

Det måtte jo skje før eller siden. Den ene dagen er barnet ditt verdens søteste, og den neste er han en trassig hissigpropp med raserianfall som snur opp ned på hverdagen din. Og tro det eller ei – dette er normalt. Utfordrende og frustrerende, men helt normalt.

Derfor kalles det ikke «kosealderen». Forestill deg at du plutselig har utviklet deg enormt, og at du nå kan kommunisere, tenke og bevege deg rundt på en helt ny måte. Samle alle disse nye følelsene i en knøttliten kropp, legg til litt frustrasjon og gjør deg klar for raserianfall og humørsvingninger.

Slik beholder du fokus. Det aller viktigste i denne fasen er at du ikke må ta det personlig. Barnet er bare frustrert. Styrk barnets selvstendighet ved å prøve følgende:

  • Oppmuntre til utforsking. La barnet få tilfredsstilt nysgjerrigheten ved å la ham få utforske mest mulig under trygge forhold. Si nei hvis noe ikke er trygt. Etterhvert vil han lære hva som er greit og hva som ikke er det.

  • Gi ros. Styrk barnets selvfølelse ved å si fra når han gjør noe bra. Hvis hun leker pent med en venn eller gjør som du ber henne om (slik som å ta på pyjamasen), så fortell henne hvor glad og stolt du er.

  • Vær konsekvent. Ikke la et raserianfall eller dårlig humør få deg til å skifte mening. Alle faser går over, og han slutter snart å oppføre seg på denne måten.

Cookiesamtykke