Slik lærer barn gjennom lek

Lek er kanskje den viktigste aktiviteten til små barn. Dette er deres «arbeid», deres primære beskjeftigelse, og måten de lærer på!

Hvordan lærer barn?

Barn lærer av hverandre

Når barn leker med søsken og venner lærer de av hverandre. Når det dukker opp spørsmål, utfordringer og konflikter, finner du ut av hvordan problemene skal løses.

Når barnet ditt leker i en gruppe som består av barn i ulike aldre har han muligheten til å lære på to måter:

 1. Ved å etterligne atferden til de eldre barna,

 2. ved å «undervise» de yngre yngre og mindre modne barna.

Barn lærer ved å gjøre

Læring er en aktiv prosess. Jo flere praktiske erfaringer barnet ditt får, jo mer nysgjerrig og dyktig blir han.

 • Matlaging og husarbeid:  Barn er fascinert av arbeidet de voksne gjør, så gi barnet ditt en lite bolle å blande pannekakerøre i og kjøp en kost i barnestørrelse så han kan hjelpe til med å feie gulvet!

 • Utelek– løping og klatring – er essensielt for en sunn fysisk utvikling, og en mulighet for å utforske naturen.

 • Åpen læring gir barnet muligheter til å uttrykke ideene sine for eksempel med:

  • Papir, blyanter, fargestifter, saks, kim, og tape for å tegne, skrive, og konstruere

  • Pappesker og andre vanlige gjenstander

  • Staffeli, maling og vannfarger

  • Vann, sand, trolldeig og modelleire for sensoriske opplevelser

  • Byggeklosser

  • Klær til å kle seg ut med, hatter og rekvisitter

Barn lærer av de voksne i livet deres

Din livslange gave av betingelsesløs kjærlighet og støtte til barnet ditt er essensielt for at han eller hun skal trives og utvikle seg.

Forholdet deres gir barnet den følelsen av trygghet og selvfølelse han eller hun trenger for å prestere og lære. Med den emosjonelle støtten på plass kan du hjelpe barnet med å få mest mulig ut av lek (og dermed læring) ved å følge disse forslagene:

Hjelp barnet til å bli en god observatør.

Barn lærer ved å aktivt studere verden omkring seg.

 • Ta en tur med treåringen din og hvis dere for eksempel går forbi en byggeplass, ta del i interessen hennes for aktiviteten ved å stoppe og se og si «oj!» Se så store hjulene på den lastebilen er.»

Vær et forbilde med oppførselen din.

En av de mest effektive måtene som barnet ditt lærer på er å følge ditt eksempel.  Denne prosessen skjer naturlig og nesten ubevisst.

Hvis barnet for eksempel ofte ser deg lese, vil hun også ville lese og bli lest for. Og lesing er en av de viktigste tingene du kan gjøre sammen med barnet ditt!

Bruk positivt språk.

Alle responderer bedre på positive ord enn negative. I stedet for å komme med en ordre eller et forbud («ikke kast ballen bort der!») kom med et forslag til hva barnet kan gjøre («det er et bra sted å kaste ballen»).

Lek er barndommens arbeid. Det er slik barnet lærer om verden og hvordan man klarer seg i den. Når du støtter barnet ditt i denne utfordrende jobben blir barnets arbeid virkelig lett som en lek.

Cookiesamtykke