Overvinne frykt: håndtere engstelse hos barn

Det meste som småbarn er redde for er forutsigbart, og er med på å holde dem trygge. Mange barn i denne alderen er redde for høy lyder, store folkemengder, mye mennesker og selv ting som en voksen vil se på som fullstendig harmløst – for eksempel en husdyrpark.

Respekter følelsene til barnet ditt. Oppmuntre ham til å prøve nye ting ved å følge med på reaksjonene hans på nye erfaringer og la ham føre an. Hold deg i nærheten hele tiden. For eksempel hvis du ser noen som går tur med hunden, spør eieren om det er trygt å klappe den. Ta barnet i hånden og hvis hvordan du går bort til hunden. Hvis han er motvillig, gå tilbake. Hvis du tvinger ham til å takle en uvant situasjon før han er klar, vil dette gjøre ham mer engstelig og mindre trygg på deg.

Barn lærer ikke når de er redde. Når han er avslappet og ikke føler press vil barnet se hvordan du reagerer på en uvant situasjon, og etter hvert vil han følge ditt eksempel. Så vis din egen entusiasme og støtt barnets fremstøt. Gi ham tid til å vurdere hver nye situasjon, og vær der for å vise vei.

Cookiesamtykke