Magesmerter hos barn: Smårolling magesmerter

Selv om magesmerter er vanlig hos barn – årsaken til 5 til 10 prosent av alle besøk hos lege eller legevant – er det sjelden dette viser seg å gi grunn til alvorlig bekymring.

Magesmerter skyldes som oftest en virusinfeksjon som går over i løpet av et par dager. En studie fra University of Indiana viste at kun en eller to av hundre barn hadde problemer som var så alvorlig at de krevde en spesifikk medisinsk behandling eller kirurgi.

Se etter tegnene

Det er imidlertid noen tegn du bør fortelle legen, så riktig diagnose kan stilles. Merkelig nok er ikke smertens intensitet

det viktigste. Luft i magen kan føre til et hylende og utrøstelig barn som vrir seg på gulvet, men ikke har feber og ikke kaster opp, og som kommer seg med et avslappende varmt bad. Tegn som kan gi grunn til bekymring og tyde på mer alvorlige problemer:

  • Et mønster av tiltagende smerte over flere timer som gjør barnet motvillig til å stå helt oppreist, la deg berøre magen eller bevege seg

  • Magesmerter ledsaget av høy feber

  • Oppkast, særlig med brunt, grønt eller gult materiale eller blod

  • Utspilt mage som er stram og oppsvulmet og stikker mer ut enn normalt

  • Smerter ved vannlating

  • Blod eller puss i urinen

  • Blod eller puss i avføringen.

Hvis barnet ditt har noen av disse symptomene, må du informere legen med det samme.

Tilbakevendende magesmerter

Hvis barnet våkner om natten på grunn av tilbakevendende magesmerter, ledsaget av vekttap, kan dette være tegn på en kronisk tarmbetennelse.

Tilbakevendende plager som kun opptrer i stressende situasjoner (for eksempel når man begynner på en ny skole eller barnehage eller skal ut på en reise) og ikke ledsages av andre symptomer er uttrykk for spenninger. Da er det barnet og situasjonen som må undersøkes, ikke magen.

Smerter pluss utslett

Magesmerter ledsaget av utslett på baken og/eller bena kan skyldes en tilstand som kalles Henoch-Schönlein Purpura. Du har kanskje aldri hørt om det, med det er overraskende vanlig. Ikke vet helt sikkert hva som forårsaker denne tilstanden, men den ser ut til å henge sammen med en bakterie- eller virusinfeksjon. Betennelse i små blodkar kan føre til blødninger i både huden, tarmene og nyrene. Selv om tilstanden ikke er livstruende, vil barnelegen ønske å overvåke barnet nøye over flere dager.

Matsensitivitet

Matsensitivitet, særlig laktoseintoleranse kan gi magesmerter og tarmgass. Det finnes ofte (men ikke alltid) en familiehistorikk med problemer med å fordøye melk. Hvis du har mistanke om at det er dette som er problemet, fjern melk og melkeprodukter (eller den matvaren som du tror forårsaker problemet) fra kostholdet i en uke. Hvis symptomene forsvinner, ta melk inn i kostholdet igjen. Hvis symptomene kommer tilbake når melken tas inn i kostholdet igjen, snakk med legen om justering av barnets kosthold, slik at det får nok kalsium selv om det slutter å drikke melk.

Uvanlige årsaker til magesmerter

Streptokokker. Du blir kanskje overrasket over å høre at streptokokker noen ganger ikke fører til at man får vondt i halsen, men at man får feber og vondt i magen. Noen har barn som man først har trodd hadde blindtarmbetennelse har i stedet blitt diagnostisert med streptokokker.

Urinveisinfeksjons og lungebetennelse kan i noen tilfeller også føre til magesmerter. Barnelegen sjekker urinprøver og røntgenbilder av bryster hvis de ikke er overbevist om at magesmertene har sitt utspring i magen. Vær obs på andre plager som kan ha sitt utspring i andre regioner, selv om hovedproblemet er magen.

Stol på instinktene dine

Hvis du tror at barnet ditt er virkelig sykt, fortell dette til legen, selv om det ikke er noe spesifikt du kan sette fingeren på.

Cookiesamtykke