Sikkerhet for småbarn som sykler og sitter i sykkelsettet

De fleste foreldre husker godt sine egne forsøk på å lære å sykle når de begynner å lære barna sine det. Til tross for noen fall og oppskrapte knær, ender denne erfaringen opp med årevis av personlig glede og familiemoro. Når barnet ditt blir en pedaltråkker – uansett om det er på trehjuls- eller tohjulssykkel – gi masse støtte og oppmuntring. Og husk at sykling er en kompleks ferdighet som det tar tid å mestre.

Med på turen: Seter, eiker og hjelm Før barnet ditt er klar til å sykle på egen hånd, kan de være en god idé å ta ham med som passasjer på din egen sykkel. Men vent til han er minst 1 år gammel. Når han er nådd denne alderen, vil han være i bedre stand til å sitte uten støtte og nakken vil være sterk nok til å holde oppe hodet med en lett hjelp på. Husk at selv med den mest stødige sykkel og hjelm med perfekt passform, er det en risiko for at barnet kommer til skade hvis du mister kontrollen eller dere blir truffet av et annet kjøretøy.

Ta vare på passasjeren din ved å: 1. Bruke et barnesete som festes godt over bakhjulet. Det må ha eikebeskytter eller remmer som forhindrer at små føtter og hender kommer inn i hjulet. Setet skal ha høy rygg og solid skulderstropp som støtter barnet selv om han dupper av. Noen foreldre velger å transportere småbarna sine i en sykkelvogn med et overtrekk av lerret eller sterk plast. Denne metalltilhengeren festes til bakgaffelen på den voksnes sykkel og er stabil og sterk. Det er god hjulavstand på vognen, så det er lite sannsynlig at den velter. Barnet er også spent fast i setet med belte. Den eneste ulempen er prisen, som kan komme opp i flere tusen kroner. 2. Bruke en lett hjelm for spedbarn eller småbarn på den lille passasjeren for å eliminere eller minimere faren for hodeskade i tilfelle det skulle skje et uhell. Sykkelbutikker har bedre utvalg av egnede hjelmer enn lekebutikker, så gå dit først. Betjeningen i butikken burde kunne gi deg råd om passform og tilpasning, så spør dem om hjelp. Pass på at du kjøper en hjelm av høy kvalitet, og at den som minimum er godkjent. 3. Spenne barnet fast i sykkelsetet og sikre alle spenner hver gang dere tar en sykkeltur.

Klar til sykkeltur Når barnet er begynt å løpe, klatre, hoppe og sparke ball, er hun klar til en trehjulssykkel. Hun vil da være i stand til å tråkke på pedalene. De fleste er klar til dette når de er mellom 2 og 4 år gamle. Når de kommer til dette stadiet, beveger de seg raskt, noe som øker risikoen for fall. Pass på at barnet har en godkjent hjelm som sitter godt og er komfortabel. Trehjulsvisdom: Kjøp en lav trehjulssykkel med store hjul. Du har kanskje sett andre barn på samme alder som ditt barn med små tohjulssykler med støttehjul. Det er likevel best å holde seg til trehjulssykkelen. Den er mer stabil, og det er mindre sjanse for å velte. Hvor skal barnet sykle La barnet kun sykle på et trygt sted, som på et fortau i nabolaget, som det ikke er for mye folk på. Hold deg alltid i nærheten så du kan holde oppsyn med barnet. Det er ikke en god idé å la små barn sykle på en trehjulssykkel i gaten. Selv med oppsyn er dette en dårlig idé: Hun vil tro at det er trygt fordi du er der. Det er kanskje selvinnlysende men vi nevner det likevel: Sykling i nærheten av et badebasseng eller biler er ikke trygt. Et barn på trehjulssykkel befinner seg langt nede mot bakken, og det er ikke sikkert en bilist kan se henne, for eksempel ved rygging ut fra en oppkjørsel. Sørg for at barnet alltid har hjelm på når hun sykler, selv om det bare er i oppkjørselen deres. Sykkel for større barn For de fleste barn er det trygt å begynne å sykle på tohjulssykkel med støttehjul når de er 5 til 6 år gamle. Generelt har ikke barn god nok balanse eller muskelkoordinasjon til å sykle en tohjulssykkel uten støttehjul før de er 6-7 år eller eldre. Slik finner du ut om en sykkel har riktig størrelse til barnet: La ham sitte på setet med hendene på styret. Tåballene skal være på bakken. Vær en god rollemodell for barnet, og bruk hjelm selv. Bruk alltid hjelm når du sykler, enten du er alene eller sammen med noen.

Cookiesamtykke