expectant-fathers-weight-gain

Vordende-fedre: Vektøkning

I løpet av de tre første månedene da min kone var gravid med sønnen vår, la hun ikke på seg. Jeg la på meg 5 kilo. Andre «gravide» fedre klager over morgenkvalme, matsug og ryggsmerter – ting de forventet at konen skulle oppleve, ikke dem selv.

Fysiske symptomer

Forskere sier at opptil 60 prosent av menn opplever fysiske symptomer i en eller annen form når partneren deres er gravid. (Dr. Jerrold Lee Shapiro, som er ekspert på området vordende fedre, innrømmer at han la på seg 15 kilo under begge hans kones to svangerskap.)

Disse endringene kommer trolig av menns ønske om å delta – være en del av graviditeten – som jo vil transformere livet deres. De forbereder seg på sin nye rolle som far.

På utkikk etter veiledning

Selv om fedre i vestlige kulturer forventes å ta aktivt del i fødselen, får de lite veiledning om sin rolle.

Hva skal de gjøre?

Hvordan skal de føle seg i løpet av de ni månedene?

Rollene deres egne fedre spilte gir ofte uklare svar. Og noen ganger vil vennskapelig erting fra venner og kolleger, øke og ikke minske bekymringene.

Spenningene kan vokse når menn blir med partneren sin til prenatale undersøkelser eller andre aktiviteter som tilhører kvinnenes domene.

Vordende fedre føler seg ofte usikre og lurer på: Hvor skal jeg stå?

Hva skal jeg se på?

Hva skal jeg tenke om denne andre personen som tar på min kone og undersøker henne intimt?

Kan jeg stille spørsmål uten å virke dum?

Følelsesmessige symptomer

Mange menn opplever også følelsesmessige forandringer – ofte kan de bli irritable eller deprimerte. Disse symptomene kan ofte knyttes til bekymringer om å miste partnerens kjærlighet når barnet er født.

Akkurat som vordende mødre fikser opp hjemmet for å gjøre det klart til barnets ankomst, viser menn ofte forutsigbare bekymringer og atferd under graviditeten. En bekymring som er felles dreier seg om å beskytte familien. Noen fedre tar dette helt bokstavelig og installerer nye låser eller reparerer alt som er ødelagt rundt om i huset. Andre fokuserer på om de tjener nok, og tar kanskje på seg mer arbeid.

Slik hjelper du deg selv

Selv om noen vordende fedre av og til føler at de ikke har peiling på hvordan de skal oppføre seg under graviditeten, kan løsningene være enkle. Snakke ut om ting hjelper deg med å konfrontere bekymringene dine og kan hjelpe deg med å få løst dem også. Det er en annen fordel ved å snakke også: Samtidig som du er mer åpen om bekymringene dine, finner du også ut mer om hva slags far du ønsker å bli.

Denne listen over gjøremål kan få deg i gang

1. Snakk med partneren din om hva du føler om det å bli far.

2. Bli med partneren din på så mange prenatale undersøkelser som du kan. Husk at det ikke bare er hun, men også du som kan stille spørsmål her.

3. Gå på fødselskurs sammen

4. Del bekymringene dine med ektefellen din og hvis mulig også med andre menn. Dette kan bidra til å forhindre følelsen av isolasjon, som kan skade et forhold.

5. Snakk med barnet ditt før han er født. Dette er ikke bare moro, men vil også få barnet til å føles mer virkelig for deg.

Tegn på at du kan være overveldet

Av og til kan det være du trenger litt ekstra hjelp, som mange vordende fedre gjør. Et tegn er at du tar på deg alle mulige slags ekstraprosjekter. Hvis dette skjer kan det være du har problemer som du må ta tak i for å få løst. Igjen, snakk med partneren din, vennene dine, andre menn.

Underliggende problemer som en vordende far kan trenge ekstra hjelp med å løse kan være:

  • Uvillighet til å akseptere graviditeten. Er du svært bekymret for alle forandringene du snart kommer til å møte? Ser du de fleste av disse forandringene som negative?
  • Bekymrer du deg kraftig for at noe skal være galt – med barnet eller med graviditeten. Det er naturlig å være litt bekymret, men føler du deg overbevist om det kommer til å bli problemer? Er du ubekvem med å diskutere dette med fødselslegen eller fastlegen?
  • Sorg over at du mister noe i ditt eget liv. Det kan være ungdommen din, friheten din eller noe helt annet. Hva betyr det å bli far for hvordan du oppfatter deg selv?

Ikke bli overrasket hvis du merker at du gjennomgår følelsesmessige eller fysiske forandringer under graviditeten – graviditeten kan ha denne virkningen på mange menn.

For eksempel gjorde min egen erfaring meg mye mer oppmerksom på familieøkonomien Men det tok meg flere år å bli kvitt de ekstra kiloene.

Du vil kanskje også like: