OB/GYN: velge en dyktig fødselslege

Det kan være du har nå rukket å tenke mye over hvilken lege eller jordmor som skal hjelpe deg med graviditeten og fødselen av barnet ditt. Kanskje du allerede har bestilt entime eller vært på et besøk. Uansett ønsker du være i gode hender. Dette er en person i løpet av de kommende månedene skal være med når duskal ta noen av viktigste beslutningene i ditt (og ditt barns) liv. Hvordan går du frem for å finne noen som du stoler på og trives med ?

Tenk først på hva slags forløsning du ønsker:

  • Vil du føde hjemme eller på et sykehus?

  • Vil du at det skal brukes medikamenter for fødselen skal gå raskere, eller vil du at alt skal gå sin naturlige gang?

  • Vil du ha tilgang på smertelindring?

Svarene på disse spørsmålene kan hjelpe deg med bestemme deg for hvem du vil motta profesjonell hjelp fra under svangerskapet:

  • en lege (fastlege, gynekolog eller fødselslege),

  • spesialsykepleier eller

  • jordmor.

Lege Det mest vanlige er lege. Mange velger en lege til å hjelpe med graviditetenog fødselen. Gynekologer og fødselsleger har mange års utdannelse og er spesialister kvinnekroppen, graviditet og fødsel. Fødselsleger er utdannet til å håndtere enhver nødsituasjon som måtte oppstå under en fødsel, ogsåhvis det skulle bli nødvendig med keisersnitt. Fastlegen er en allmennlege som tar seg av alle slagsmedisinske behov, også til gravide. De fleste barn blir forløst av en fødselslege på et sykehus.

Jordmor Noen kvinner velger også å bruke en jordmor i stedet for en fødselslege på et sykehus. Dette er sykepleiere med spesialutdannelse innenfor kvinnehelse, pleie under svangerskapet og fødsel. De gir ikke bare pleie under svangerskapet men forløser også barn Hvorfor brukeen jordmor i stedet for en fødselslege? Først og fremst fordi de har forskjellig filosofi rundt det å føde. Jordmødre mener generelt at siden graviditet og fødsel ernormale hendelser i en kvinnes liv, så har ikke gravide og fødende kvinner bruk for mange, hvis noen, medisinske inngrep. Jordmødre bruker ikke medisiner for å sette i gang fødselen, ogmener generelt at det ikke er nødvendig å gi væske intravenøst under fødselen. De oppfordre kvinner til å bruk hvilken fødeposisjon de vil og støtter atfamiliemedlemmer deltar i fødselen. Hvis det oppstår komplikasjoner, henviser de pasienten til en lege (alle jordmødre har henvisningsordninger medleger). Jordmødre arbeider både på sykehus og fødselssentre, og hjelper også til ved hjemmefødsler.

Noen bruker i tillegg en profesjonell fødselspartner. Dette kalles en doula, og gir emosjonell og praktisk støtte til kvinnen. Du kan lese mer om dette på Wikipedia

Spørsmål og svar Når du har bestemt deg for hvilken type profesjonell hjelp du vil ha, kan du begynne jakten på den rette personen ved å spørre vennene dine om hvilke erfaringer de har. Selv omdet å velge en fødselslege eller er et personlig valg, kan anbefalinger fra folk du stoler på være en god start.

Det neste trinnet blir å avtale et møte med potensielle leger eller jordmødre og spørre dem om deres filosofi rundt fødsler. Hvorfor er dette viktig? Noen kvinnerhar veldig sterke meninger om bestemte sider ved fødselen sin: Det kan være de ikke vil ha en episiotomi (et snitt som legges nær vagina for å gi barnet bedreplass til å komme ut), for eksempel, eller det kan være de vil at de andre barna deres skal være til stede under fødselen. Hvis du har sterke ønsker vedrørende ditt barns fødsel, bør dufinne en jordmor, lege eller fødselshjelper som vil imøtekomme dine ønsker når riene er gått i gang er det litt sent å finne ut at personen du har valgt har en annen filosofi med hensyn til fødsler enn det duhar! Prøv også å finne ut om den du velger har medisinske partnere, og hva slags filosofi de har med hensyn til fødsler. De fleste leger har partnere,ellers måtte de alltid være tilgjengelig. Det kan være at det blir en av partnerne som forløser barnet.

Sykehus og fødselssentre Spør legen din om sykehusfødsel. Noen sykehus har regler om hvem som kan være til stedeunder fødselen, om det kan tas bilder og om kontakten din med barnet rett etter fødselen.

Den beste måten for å ta det rette valget er å lese så mye du kan om emnet og stille alle de spørsmålene du måtte ha.

Cookiesamtykke