Fødselstegn – slik leser du kroppens signaler

Etter hvert som den store dagen nærmer seg kan det være du lurer på hvordan du vet at fødselen er i gang. Du trenger ikke bekymre deg: En kvinnes kropp gir nesten alltid de signalene hun trenger og den indre visdommen til å gjenkjenne dem.

Tegn på at fødselen er nært forestående

Det er to hovedindikatorer på at fødselen vil gå i gang om en dag eller to.

1. Fosterhinnen sprekker. Dette kalles ofte at vannet går. Mengden av fostervann som slipper ut av fosterhinnen og strømmer ut av vagina varierer fra kvinne til kvinne. For noen pipler det bare litt ut, mens det for andre fosser ut. Overraskende nok er denne forløperen til fødselen det første symptomet for mindre enn 25 prosent av alle kvinner. Det kan faktisk skje under selve fødselen i stedet for før fødselen. Men når det skjer før fødselen er det en god sjanse for at fødselen vil gå i gang i løpet av 24 timer. Hvis vannet går, kontakt lege eller jordmor med det samme. Noter tidspunktet for når vannet gikk, fargen på og mengden av væske, og om det er noen ubehagelig lukt. Gjengi all denne informasjonen til legen eller jordmoren.

2. Tegningsblødning. En eller to dager før veene begynner kan det være du merker en lyserosa eller blodstripet slimutflod. Dette betyr at slimproppen, som har forseglet livmorhalsen under svangerskapet, har gått. Ikke alle kvinner merker denne utfloden, og noen kvinner får veer før slimproppen går. Husk også at utfloden når slimproppen går ikke er det samme som den brunaktige blodige utfloden du kan oppleve etter en vaginal prenatal undersøkelse, som ikke gir noen grunn til bekymring.

Tidlige tegn på at fødselen er i gang: Sammentrekninger

Det store tegnet på at fødselen er i gang er regelmessige sammentrekninger i livmoren. I begynnelsen føles disse sammentrekningen som menstruasjonssmerter eller lave ryggsmerter som kommer og går i intervaller på 20 til 30 minutter. Gradvis blir smertene sterkere og og mer langvarige. Sammentrekningene kommer også oftere, helt til de til slutt kommer hvert tredje til femte minutt. For å ta tiden på sammentrekningen, skriv ned nøyaktig når hver sammentrekning begynner og hvor lenge den varer.

Ekte veer eller falske veer

Ekte veerFalske veer
Sammentrekningene er regelmessige og følger et forutsigbart mønster (for eksempel hvert åttende minutt).Sammentrekningene er uregelmessige og uforutsigbare, og kommer for eksempel med intervaller på ti minutter, deretter seks minutter, to minutter åtte minutter, etc.
Du opplever tre typer progresjon: Sammentrekningen blir a) stadig hyppigere, b) stadig lengre, og c) stadig kraftigere.Ingen progresjon over tid.
Hver sammentrekning føles som den starter nederst i ryggen og deretter stråler rundt til forsiden nederst i skrittet.Sammentrekningene føles som en generell stramming i magen og underlivet.
Endring av aktivitet eller stilling vil ikke redusere eller stoppe sammentrekningene.Endring av aktivitet eller stilling kan redusere eller stoppe sammentrekningene.
Det kan komme tegningsblødning.Vanligvis er det ingen tegningsblødning.
Vannet kan gå.Vannet vil ikke gå.
Legen eller jordmoren vil kunne merke endringer i livmorhalsen som modning (mykning), forkortelse, eller utvidelse.Ingen endringer i livmorhalsen.

 

Ta telefonen

Du skal ringe til legen eller jordmoren hvis du tror fødselen har begynt. Ha notatene foran deg når du ringer, slik at du kan gi presis informasjon om symptomene dine. Ikke vær redd for å ringe uansett når på døgnet det er. Legen og jordmoren vet at fødselen ikke alltid går i gang mellom ni og fem, og når leger eller jordmødre har bakvakt forventer de at telefonen kan ringe når som helst.

Husk også at det ikke er sikkert at du må på sykehuset med det samme. Hvis dette er ditt første barn anbefaler faktisk de fleste leger og jordmødre at blir værende hjemme til veene kommer hvert femte minutt. Hvis du har født tidligere, kan det være du får beskjed å dra til sykehuset, fordi fødselen da kan skride raskere frem.

Vissheten om at fødselen er begynt vil sette i gang mange følelser, som spenning, vantro og engstelse. Prøv å holde deg rolig og fokusert Ordne det slik at du har partneren din eller en venn med deg til å notere symptomene, holde deg med selskap og få deg til sykehuset når tiden er inne. Fremfor alt, vit at du kan gjøre jobben som ligger foran deg: bringe barnet ditt til verden!

Cookiesamtykke