Komme seg etter fødselen

En fødsel er en normal fysiologisk prosess, men i dagene og ukene etter at barnet er født, må kroppen din gjennom en helingsperiode. Det kan faktisk ta opptil et helt år før kroppen din er fullstendig tilbake til sin opprinnelige tilstand før graviditeten. Selv om det er et par forskjeller mellom heling etter vaginal fødsel og keisersnitt, gjelder den generelle helingsprosessen for begge. En rekke faktorer kan påvirke helingen, inkludert din allmenntilstand, ernæringsstatus og grad av utmattelse eller stress. Sammentrekning og involusjon (tilbakedannelse) av livmoren Kort tid etter at barnet er født løsner morkaken fra livmorveggen og støtes ut. Området der morkaken satt kan sammenlignes med et åpent sår som må leges. Heldigvis setter kroppen din raskt i gang med dette. Minutter etter fødselen trekker livmoren seg kraftig sammen for å stenge av de åpne blodkarene på livmorveggen der hvor morkaken satt. Disse sammentrekningene kalles etterveer og merkes som kraftige kramper i de første dagene, men avtar deretter. Du vil kanskje merke dette mens du ammer, siden stimulering av brystvortene kan aktivere sammentrekninger i livmoren. Du kan ta smertestillende medisin hvis disse smertene blir for ubehagelige.

Rette etter fødselen kan du merke livmoren på nivå med navlen. Etterveer får livmoren til å føles som en hard ball i magen. Den blir mindre og mindre hver dag, og til slutt kan du ikke lenger merke den gjennom bukveggen. Samtidig som den blir mindre, beveger den seg også ned i bekkenet, bak underlivsbenet (skambenet). Dette kalles involusjon, og viser at helingen går fremover. Mens du fremdeles er på sykehuset, vil sykepleieren regelmessig sjekke livmoren din for å følge med på involusjonsprosessen. Hvis livmoren ikke trekker seg sammen som den skal, kan sykepleieren massere den for å stimulere den til å trekke seg sammen. Renselse (lokkier) Det tar opptil 10 dager for morkakefestet å leges, og i denne tiden vil du merke en blodig utflod fra vagina som kalles renselse eller lokkier. Denne utfloden vil være ha en sterk rødfarge i en eller to dager etter fødselen, og ligne på en kraftig menstruasjon. Deretter vil mengden reduseres og fargen blir mørkere, før den blir rosaaktig, og etter ca. 10 dager kommer det en liten mengde hvit utflod. Når dette skjer er morkakefestet fullstendig leget. Denne prosessen kan fremskyndes hos kvinner som ammer, siden babyens suging på morens brystvorte kan stimulere livmoren til å trekke seg sammen, slik at det tar lenger tid før morkakefestet leges. Du bør unngå seksuelt omgang før til renselsen eller lokkiene er avsluttet, og sørge for god hygiene rundt mellomkjøttet (området mellom anus og vulva) gjennom hele dagen for å forhindre at det kommer bakterier inn skjeden.

Heling av operasjonssår Uansett om fødselen skjer med keisersnitt eller om det er en vaginal fødsel er det sannsynlig at det vil være et operasjonssår som må heles. Ved vaginal fødsel er det sannsynlig at det legges en episiotomi. Dette lille kirurgiske snittet legges for å gjøre den vaginale åpningen større rett før barnet hode kommer ut, og sys deretter sammen. Som for alle kirurgiske snitt tar det et par uker før episiotomien er leget. Kroppen vil absorbere stingene, men snittet kan være ømt eller sårt de første ukene etter fødselen. Infeksjoner kan forekomme, men med god hygiene i mellomkjøttområdet (se nedenfor), kan dette vanligvis unngås. Hvis barnet er født med keisersnitt, vil det kirurgiske snittet i buken bruke lenger tid på å heles. Hvis keisersnittet ikke var planlagt, men ble gjort etter at fødselen hadde vært i gang noen timer, vil du måtte restitueres fra både fødsel og kirurgisk inngrep. I tillegg til punktene som allerede er nevnt for vaginal fødsel (involusjon og renselse av livmoren), må du også restitueres fra det kirurgiske inngrepet. Dette tar mye lenger tid, opptil fire til seks uker. Operasjonssåret etter keisersnittet vil trolig gjøre vondt når anestesien slutter å virke. Smertestillende medisin kan gis etter behov. I begynnelsen vil dette trolig være sterke smertestillende midler som sannsynligvis vil gjøre deg omtåket og søvnig. Hvis stingene ikke løser seg opp av seg selv, vil de bli fjernet omtrent fem dager etter forløsningen. Noen leger bruker metallstifter i stedet for suturtråd til å lukke operasjonssåret. Disse vil også fjernes noe få dager etter forløsningen. Suturen eller stiftene kan gi en strekkfølelse når huden heles. Siden det må settes inn et kateter i urinblæren før operasjonen, er det viktig å drikke masser av væske når det er tatt ut og urinere hyppig for å forhindre urinblæreinfeksjon.

Bedre blodsirkulasjon For å bedre blodsirkulasjonen etter operasjonen vil du bli bedt om å bevege beina og føttene og vrikke med tærne så snart anestesien slutter å virke. Du vil også bli bedt om å sette deg opp på den ene siden av sengen, sitte i en stol og deretter gå i løpet av den første dagen etter fødselen. Du kan bli bedt å bruke elastiske strømper for å gi bedre blodsirkulasjon og forhindre blodpropp. Siden helingsprosessen er mer kompleks ved keisersnitt, vil du bli liggende på sykehuset lenger, kanskje tre til fem dager. Tips for heling hjemme Her er noen tips som kan gjøre helingen og komforten bedre:

  • Bruk sakte avslappet pust og massasje hvis etter etterveene er plagsomme. Hvis dette ikke hjelper, bruk reseptfri smertestillende anbefalt av legen din. Husk at disse etterveene viser at involusjonen (tilbakedanningen) og helingen er fremover, og dette er et godt tegn.

  • Skift til et rent sanitetsbind minst hver fjerde til sjette time for å forhindre infeksjon i operasjonssår etter episiotomi. Fjern alltid bindet fra forsiden og bakover for å unngå å trekke bakterier fra rektum til vagina. Rengjør mellomkjøttet etter urinering og avføring ved å skylle med varmt vann og tørke deg skånsomt med gaskompresser. Husk å alltid tørke fra forsiden og bakover også. Sitt i et varmt bad eller bruker varme omslag for å gi bedre sårheling. Knipeøvelser for bekkenet vil gi bedre blodomløp i området og fremme helingen.

  • Følg instruksjonene du fikk på sykehuset for pleie av operasjonssåret etter keisersnittet. Pass på at forbindingen er ren og tørr.

  • Spis sunn mat for å hjelpe helingsprosessen. Pass på at du får nok proteiner, vitaminer og masser av væske.

  • Ikke gjenoppta seksuell omgang før renselsen av livmoren (lokkiene) har stoppet, og operasjonssåret etter episiotomien er leget. Det kan godt være du er for utslitt til dette uansett. Men du kan vise partneren din at du fremdeles er glad i ham på andre måter, selv om mye av den emosjonelle energien din rettes mot barnet i denne tiden.

  • Hvil! Dette er en veldig viktig komponent i helingsprosessen. Prøv å holde deg i sengen eller på sofaen den første uken etter fødselen. Ikke gjør for mye, for tidlig, selv om du føler deg bra. De eneste aktivitetene dine bør være de som handler om å ta seg av barnet. La andre ta seg av ærender, matlaging, klesvask og annet husarbeid. Planlegg på forhånd slik at du har tilgang på hjelp til disse tingene.

  • Sov når barnet sover. Siden du kan forvente at du vil få mange netter med avbrutt søvn, vil du måtte ta den igjen manglende søvnen med små blunder på dagtid. Du bør prøve å få like mange timer med søvn i løpet av døgnet som du kan (selv om den blir delt opp i mange segmenter). Legg av telefonrøret, slå av mobilen og heng opp et skilt med «Ikke forstyrr!» på døren.

Når du bør kontakte legen Kontakt legen hvis du observerer noen av disse tegnene, da de kan bety at helingen ikke går som den skal, eller at du er i ferd med å utvikle en infeksjon:

  • En temperatur på mer enn 37,8 som varer enn en dag.

  • Blødninger med sterk rødfarge eller mye blod (renselsen av livmoren) senere enn fire dager etter fødselen eller store blodklumper i denne utfloden.

  • Utfloden lukter vondt. Normal renselse av livmoren skal ha en litt muggen lukt omtrent som vanlig menstruasjonsblod.

  • Smerter i nedre del av buken senere enn de første dagene etter fødselen.

  • Tegn på infeksjon (rødhet, varme, opphovning, puss som kommer ut) ved operasjonssåret etter episiotomien eller keisersnittet.

Hvis du følger disse anbefalingene, vil du bli overrasket over for raskt du kommer tilbake til din normale tilstand etter fødselen. Siden det å få barn er en normal prosess og ikke en sykdom, vil kroppen leges raskt. Og de få dagene med ubehag mens helingen pågår, vil overskygges av gleden ved å holde den nye babyen din i armene!

Cookiesamtykke