Kosthold under graviditeten: Husk protein under gravideten

En av tingene du og barnet dere ikke kan klare dere uten er protein. Protein hjelper med å holde energien oppe, og gir barnet de aminosyrene hun trenger for å vokse.

Hvor mye protein trenger du for at alt skal fungere? Anbefalt daglig inntak (ADI) av protein for gravide er 60 gram, selv om noen ernæringsfysiologer anbefaler 100 gram. Alt som ligger mellom disse to er fint. For å sette ideen «gram» i perspektiv, så har inneholder en liter melk ca 35 gram protein.

Riktig type protein

Du bør ikke bare følge med på mengden av protein, men også typen protein. Gravide kvinner trenger å spise det som regnes som «kvalitetsprotein» – det vil si protein som inneholder store mengder av alle de nødvendige aminosyrene. De fleste dyreproteiner er kvalitetsprotein, mens de fleste planteproteiner ikke er det. Derfor anbefaler eksperter at gravide kvinner spiser dyrepotein hver dag. Hvis du er vegetarianer eller veganer vil du måtte balansere kosten med bestemte matvarer, som for eksempel kornprodukter og belgfrukter for å sikre at du får nok av de anbefalte aminosyrene.

Mat som er full av protein

Rødt kjøtt er nok den best kjente kilden til protein, men du trenger ikke spise biff hver dag for å få nok protein. Masser av andre matvarer som fisk, fjærfe og egg har mye proteiner. Det samme gjelder meieriprodukter, nøtter og bønner

Hver av de følgende inneholder ca. 15 gram protein:

  • 2 store egg

  • 60-80 gram kjøtt, fisk eller fjærfe

  • 60 gram hard ost

  • 1/4 kopp peanøttsmør

  • 1 kopp kokte bønner, erter eller linser

  • 1/2 kopp cottage cheese eller ricotta

  • 2/3 kopp mandler

Noen gravide kvinner er ikke vant til å spise mye kjøtt og meieriprodukter, og lurer på om de vil legge for mye på seg. Hvis du har et balansert kosthold, med riktig mengde kvalitetsprotein trenger du imidlertid ikke bekymre deg om vekten. Når du er gravid er det meningen at du skal gå opp i vekt. Å spise riktig er noe av det beste du kan gjøre for å sikre at barnet vokser på en sunn måte, og at du også føler deg bra.

Cookiesamtykke