Vanlige barnesykdommer: fornuftige løsninger og behandlinger

Forkjølelse er sannsynligvis den sykdommen barnet ditt får oftest. I gjennomsnitt får barn under syv år mellom syv og ti forkjølelser per år, der hver av dem varer en til touker. Barn over seks måneder trenger vanligvis ikke å ha tilsyn av lege for en forkjølelse, med mindre de har øreverk, vondt i halsen eller feber over 39grader som varer i mer enn én til to dager.

Og som vi alle vet, det finnes ikke noe middel som kurerer vanlig forkjølelse. Studier viser at slimløsende midler og hostesaft ikke er spesielt effektive tilå redusere symptomer eller varigheten av en forkjølelse. Det er ikke nødvendig å ta antibiotika for en vanlig forkjølelse, og det kan til og med gjøre barnet mer utsatt for infeksjoner medresistente bakterier senere i livet. Så løsningen er: drikke og hvile.

Kjente symptomer

  1. Feber. Feber kan oppstå i forbindelse med en forkjølelse eller en annen virus- eller bakterieinfeksjon. Når du har småbarn eller førskolebarn med feber, kan du vanligvis vente en dag eller to for å se om symptomene eller plagene utvikler seg før du tar kontakt med lege. Feber under 38,5 grader trenger vanligvis ikke å behandles, med mindre barnet har hatt feberkramper tidligere. Hvis det spiser og sover relativt godt og viser litt lekelyst, kan du vente og se.

  2. Diaré. Ikke overraskende forårsakes diaré hos mindre barn som oftest av virus. Hvis diaréen er mer alvorlig og varer lenge, kan den føre til uttørking, noe som er farlig og kan forhindres. Hvis barnet har vannaktig avføring hver eller annenhver time i mer enn åtte timer, bør du ta kontakt med legen eller helsestasjonen. Hvis det er mindre enn seks diaréaktige avføringer per dag og barnet drikker nok væske og viser om ikke annet litt lyst til å leke, kan du vente én til to dager for å se om det blir bedre før du ringer. Du kan fortsette å gi barnet den vanlige barnematen i den grad det tåler det, men unngå stekt mat eller mat med høyt fiberinnhold, som for eksempel bønner eller brokkoli.

Når du må handle Hvis barnet er under seks år og later vannet mindre enn fire ganger i løpet av et døgn, har sprukne, tørre lepper, har mindre tårer når det gråter og erbetydelig sløvere enn før, er det dehydrert. Hvis det har løs avføring med blod eller puss og feber over 39,5 grader, må du ta kontakt medlege.

Slik kan du hjelpe Barn over tre år er ofte flaue når de har diaré, spesielt hvis det går i buksa. Forsikre barnet ditt om at dette er helt vanlig og at det skjer med mangebarn. Du må aldri kjefte fordi det går galt. Hvis barnet blir sår i rumpa, vask den godt og smør på et tynt lag med vaselin. Dette kan barn også læreå gjøre selv, med litt tilsyn fra deg. Å drikke romtempererte drikker langsomt med sugerør kan hjelpe til å forhindre dehydrering uten at det trigger at barnet må løpe på toalettetrett etterpå.

Forebyggende trinn Hvor fint hadde det ikke vært hvis vi kunne forebygge all sykdom. Selv om det er umulig, er det mulig å redusere forekomsten av mange vanlige sykdommer. Grundighåndvask er den beste måten. Lær opp barnet ditt til å vaske hendene før måltider, etter toalettbesøk og etter å ha pusset nesen. Andre tiltak man kan gjøreer å skape en regelmessig soverutine for barnet, gi det variert og sunn kost og sørge for at det får nok fysisk aktivitet.

Den positive siden Det positive er at lettere sykdommer i barndommen hjelper til å bygge opp et sterkt immunforsvar som barnet vil ha glede av hele livet. Dessuten kan lettere sykdommerlære barnet noe om kroppen, hva bakterier er og hvordan kroppen blir frisk igjen. Barnet vil sannsynligvis være veldig interessert i hvorfor det renner snør fra nesenog hvorfor det kommer så mye avføring. Du kan hjelpe barnet til å få en følelse med hvordan kroppen virker og leges, hvorfor det føler seg bedre i dag enn i går, og at andre som også varsyke nå er blitt bedre de også. Dette kan hjelpe barnet til å få en bedre følelse med seg selv og en forståelse for at sykdom er en del av livet som vi kan takle. Å hjelpeførskolebarn på denne måten, hjelper dem å lære og utvikle seg.

Ikke glem klemmene Et sykt barn får ofte oppleve spesielle familieritualer, som å bli støttet opp av flere puter, kalde kluter på en feberhet panne, en deilig kyllingsuppe eller en spesiell ryggmassasje framamma eller pappa. De vil gjerne behandles som om de var mindre igjen, klemmes litt ekstra og få litt spesialbehandling. Foreldrene liker også den delen, det gir dem en mulighet til å behandlebarnet som et mindre barn igjen. Sørg for litt ekstra kos disse dagene og gled deg over denne nærheten til barnet ditt. Om ikke lenge er alt tilbake i den daglige tralten!

Cookiesamtykke