Fortstoppelse hos barn: hjelpemidler ved forstoppelse hos spedbarn

Forstoppelse er hard og smertefull avføring med sjeldne mellomrom, og er et vanlig problem. Tre prosent av alle førskolebarn og én til to prosentav barn i skolealder er plaget med dette. Det er ikke unormalt at det kan gå flere dager mellom hver avføring hvis barnet pleier å ha et slik. Faktisk viser 96 prosent av alle barn i alderen tre til fire årstor variasjon når det gjelder dovaner: alt fra tre avføringer om dagen til tre på en uke.

Hva skyldes forstoppelse Den opprinnelige årsaken til forstoppelse kan ha vært én av disse:

  • Kosthold. Ikke nok fiberrike matvarer.

  • Atferd. Barnet kan ha prøvd å kontrollere avføringen da han sluttet med bleie.

  • Reaksjon på smerte. Én smertefull avføring kan føre til at barnet frykter smerten og begynner å holde igjen avføringen.

Uansett hva dette skyldes i utgangspunktet, blir avføringen i endetarmen stadig større og hardere. Det gjør vondt hver gang avføringen skal ut, og problemet opprettholdes nårbarnet ikke klarer å slappe av og la naturen gå sin gang.

Overløpsinkontinens Når forstoppelsen har vart en stund, kan det lekke flytende avføring forbi de gamle, harde klumpene. Du kan oppdage flekker med delvis flytende avføring eller noesom kan se ut som diaré, på barnets undertøy. Denne diaré-liknende tilstanden kalles også overløpsinkontinens, og er ikke vanligavføring, og det er heller ikke noe barnet kan kontrollere. Men det er et tegn på at noe må gjøres, og spesielt hvis dette påvirker barnetsosialt.

Dette kan du gjøre ved forstoppelse Siden det er noen fysiske og medisinske problemer som kan gi forstoppelse, er det lurt å kontakte barnelegen eller fastlegenfor å utelukke disse tingene. Barnet trenger sannsynligvis ingen omfattende undersøkelser. Først og fremst vil legen lese om problemet i journalen, målebarnets høyde og vekt, og foreta en vanlig fysisk undersøkelse. Legen vil kanskje undersøke innsiden av endetarmsåpningen med fingeren, men hvis huner forsiktig, skal ikke dette være traumatisk eller smertefullt.

Lær opp tarmen på nytt Første steg er å få ut den harde avføringen. Det kan gjøres på mange ulike måter. Legen starter kanskje med en enkel stikkpille med glyserin ellerforeslå klyster for barn. Legen vil kanskje foreslå at barnet tar mineralolje eller et mykningsmiddel i noen uker ellermåneder for å sikre myk avføring. Målet er å lære opp tarmen på nytt: vi skal skape faste rutiner for avføringen slik at de slappe og døsige tarmveggenefår tilbake den styrken og spensten de hadde før.

Tilsett fiber Ta en titt på barnets kosthold. Barn som drikker svært mye melk eller unngår frukt, grønnsaker samt fullkornsblandinger og fullkornsbrød, kan rett og slett hafor lite fiber i kostholdet. Du kan tilsette fiber på ulike måter: epler og pærer i stedet for bananer, müslibarer i stedet for sjokoladeplater, havrekjeksfremfor vanlige kjeks, og fullkornsbrød i stedet for loff. Mellommåltider med rå grønnsaker og deilig dipp fungerer også bra for å få nednoen grønnsaker. Barnelegen kan foreslå et fibertilskudd hvis barnet er veldig kresent i matveien.

Fokuser på belønning Ikke straff barnet eller uttrykk bekymring eller misnøye når du ser at hun holder igjen avføring eller vegrer seg for å prøve. I stedet kan du lage enbelønningsliste når hun klarer det. Smerter og litt blod kan høre med til forstoppelsen, og dette er ikke noe du trenger bekymre deg for. Men kontaktfastlegen øyeblikkelig hvis du ser at barnet plutselig hovner opp i buken, hvis hun både kaster opp og er forstoppet, eller hvis det ermye blod eller sterke smerter.

Og husk til slutt at forstoppelse er et vanlig problem for små barn, og særlig for de kresne. En liten finjustering av barnets kosthold kan løse problemetenklere enn du tror!

Cookiesamtykke