Utvikling av motoriske ferdigheter

Det er ikke sikkert du legger merke til enhver lille forandring, men babyens lille kropp og sinn vokser og utvikler seg hele tiden. Her er en måte du kan hjelpe barnet på vei mot milepæler i utviklingen av grovmotorikken (bevegelser som bruker store muskelgrupper).

Rekke ut En av de tidligste milepælene i utviklingen av motorikken er å rekke ut. Barnet ditt vil sannsynligvis begynne å arbeide med dette når det er mellom fire og sju måneder gammelt.

Slik kan du hjelpe. Blås bobler mot barnet og oppmuntre det til å gripe etter dem. Plasser en favorittleke rett utenfor rekkevidde.

Sitte. Mange babyer kan sitte med støtte når de er omkring seks måneder gamle, og vil snart være klar til å gå videre til å sitte uten støtte.

Slik kan du hjelpe. Når barnet kan sitte noen sekunder uten å velte, kan du introdusere enkle leker som å klappe eller rulle en ball. Hold øktene korte – noen få minutter om gangen – og vær tett på barnet hele tiden. En C-formet pute (som en ammepute) kan gi lett støtte.

Krype. Dette skjer vanligvis i alderen sju til ti måneder.

Slik kan du hjelpe. Når barnet begynner å bevege seg fremover på egen hånd, må du passe på at området som utforskes er trygt og under oppsyn. Du kan også prøve å plassere et tynt, sammenrullet babyteppe under barnet og vise hvordan man gynger frem og tilbake på hendene og knærne. Gynging er kickstarten til kravling. Før du vet ordet av det, så vil du følge etter barnet gjennom hele huset!

Stå. Omkring ni til 11 måneder kan det være at barnet klarer å komme seg opp i stående stilling. Gradvis vil barnet få bedre muskelstyrke, balanse og koordinasjonsevne, slik at han eller hun kan stå oppreist uten støtte.

Slik kan du hjelpe. Pass på at barnet får uhindret leketid på gulvet hver dag. Begrens tiden i babyseter og gyngeseler.

I disse tidligere månedene som barnet ditt utvikler de avgjørende ferdighetene og bevegelsene som trengs for å mestre de komplekse ferdighetene det er å gå, løpe, hoppe og klatre. Oppmuntre barnet ditt til å gjøre litt mer hver dag. Han eller hun vil begynne å gå og løpe før du vet ordet av det!

Cookiesamtykke