Sosialt samvær for babyer: å lære av andre

Barnet ditt begynner med å prøve noen få ord, og «mama» og «dada» er trolig blant dem. Mange av forsøkene vil være litt uferdige, som «ba» i stedet «bal» for eksempel. Disse nye lydene vil få andre til å gi ham ordene han trenger, og der slik han lærer å snakke. Før han mestrer kunsten å navngi tingene rundt seg, vil han peke på dem. Dette er en prosess som psykologer kaller «felles oppmerksomhet». Han vil starte med å peke energisk på ting han vil ha, og vil snart begynne å peke på interessante ting, bare for å dele med deg. Han vil skjære grimaser for å få deg til å le, og danse og posere for å holde på oppmerksomheten din. Ingen forstår betydningen av faktene og atferden bedre enn deg, så han vil ta i bruk hele kroppen for å få den responsen han vil ha. Han er uimotståelig. Din lille sosiale sommerfugl

Mange barn i denne alderen liker å være sammen med andre barn på samme alder, søsken, slektninger og naboer. Ikke forvent for mye interaksjon. Babyen din liker kanskje å følge med på andre barn og vil kanskje til og med prøve å etterligne dem, med å egentlig leke sammen kommer senere. (En merknad om etterligning: Babyer vil gjerne gjenta alle handlinger som får deg til å le. Så pass på hva du belønner med en liten latter – det er ikke sikkert et da capo er på sin plass!) Det er også for mye å forvente at babyen skal dele med andre i denne alderen. Konsentrer deg i stedet om å lære eldre barn hvordan de skal bytte leker frem og tilbake med babyen din.

Det er for tidlig å begynne å se etter tegn på empati – gråting når et annet barn gråter, trøste noen ved å klappe dem, eller prøve å hjelpe noen som har slått seg. Selv om babyen din ikke har noen forståelse av hva den lidende føler, lærer hun hvordan man skal identifisere og reagere på følelser.

Cookiesamtykke