Leseanbefalinger for barn: lære barnet å elske å lese

Veien til lesing starter i barndommen, når barn får en forkjærlighet for ord, opplever spenningen ved historiefortelling og det å dele livets erfaring med sine kjære ved hjelp av ord. Familiemedlemmer kan gi næring til gleden ved å lese gjennom aktiviteter som bygger disse ferdighetene og interessene.

Her er noen tips for å gjøre lesing en sentral del av ditt barns liv:

  • Snakk med barnet ditt. Bruk ansiktet og stemmen til å fortelle alt om verden og barnet selv. Finn en tid når barnet er stille og våkent, og bare begynne å snakke. Barnet kjenner lyden og rytmen av stemmen din etter å ha lyttet til det før fødselen. Nå kan du hjelpe til med å koble disse lydene til samhandling med verden.

  • Herm hva barnet sier. Lag lyder tilbake når barnet lager egne herlige lyder. Barnet lærer at lyder kan få verden til å reagerer og at ord har makt.

  • Bli en nyhetskommentator Fortell om dagen din til barnet, hva dere skal gjøre og alt hva du leser når det er i nærheten. Du lager koblinger mellom ord og hendelser, og du hjelper det til å lære grunnelementene i en fortelling.

  • Sett navn på ting Når du er med barnet ditt, pass på å bruke navnet hennes og navngi kroppsdeler, klærne og andre ting. Selv om koblingene vil ta uker og måneder, bygger du opp det grunnleggende språket og leseferdigheten.

  • Se på bilder i bøker sammen. Start med å introdusere bøker når barnet er ca. seks måneder gammelt som en morsom og spennende del av leken. Godta barnets korte oppmerksomhet. Hver eneste korte samhandling bidrar til å fremme en kjærlighet for bøker.

  • Se, pek og beskriv Unge spedbarn og småbarn starter sine litterære liv ved å først lære å vende bladene, deretter se på bildene generelt, så se på bilder mens bildene blir navngitte, peke på de navngitte bildene og til slutt navngi bildene selv.

  • Pakk med en bok Legg en eventyrbok eller to med i bleieveska eller i bilen for eldre spedbarn og småbarn. Vanen å fylle ut livets tomrom med bøker og alltid dem for hånden, hjelper et barn å se dem som en vanlig del av livet.

  • Lær rim og sanger Barn eksperimenterer med lyden av språk med rim, og det bygger opp interessen for ord og lyder. Rim med gestikuleringer bidrar til å knytte sammen handlinger med ord. Poesi for barn bygger også opp denne bevisstheten og kjærligheten til språk.

  • Gi bort bøker Gi hvert barn du kjenner en bok for enhver anledning, og deretter se på den sammen. Ha alle bøkene på en spesiell, men tilgjengelig plass.

  • Fortell godnatthistorier. Lag historier, både de du leser og de du forteller, som en del av leggeritualet fra tidlig barndom. Aldr ta bort godnatthistorien som en straff. Den bør holdes hellig.

La ikke solen på ned på en bokfri dag. Gjør bøker til en del av hverdagen med barnet. Ikke la en dag gå uten å lese en bok, et dikt eller en historie.

Cookiesamtykke