Lage mat med barn

De fleste småbarn og barn i førskolealder elsker å «hjelpe til» på kjøkkenet. Som en bonus kan deltakelse i matlagingen være med på å gi smårollingen dinsunne matvaner. Her er en måte å få mest ut av tiden sammen med juniorkokken din på.

Velg en lett oppskrift.Ta hensyn til barnets alder og utviklingsnivå når du velger hvilken rett dere skal lage. For eksempel en frukt- og yoghurt-parfait er ideelt, siden du bare trenger noen fåingredienser. Små barn liker å putte fingrene i munnen, så unngå alt som kan utsette dem for rå ingredienser som potensielt kan være risikable(som småkakedeig med rå egg, for eksempel).

Ta barnet med når du handler inn maten. Stimuler barnets utvikling ved å gjøre handleturen til en læringsopplevelse. Fortell hva varene gjør med smaken på maten dere skal lage når du plukker dem ned fra hyllen («Disse blåbærene vil være med på å gjøre muffinsene våre søte!»), spør barnet om han eller hun vil ha rød, gul eller grønn paprika i salaten eller giham eller henne en innføring i staving ved å peke på bokstaver på pakkene.

Deleger enkle oppgaver.Passende kjøkkenaktiviteter for små barn kan være å skylle frukt, helle i sukker eller andre ingredienser, røre, mose og klappe. En morsom lek for større barn er å slippe blåbær ned på ferdige pannekaker og lage et smilefjes eller forbokstavene i navnet sitt.

Følg nøye med hele tiden.Sikkerhetsregler og konstant oppsyn på kjøkkenet er helt avgjørende. Fortell barnet hva han eller hun ikke må ta på, som for eksempel roterende piskeris, skarpe redskaper og varme overflater. Pass på at du alltid har grytehåndtak vendt inn mot komfyren for å unngå ulykker.

Gi barnet ros for dets kokkekunnskaper når dere prøvesmaker rettene deres, og prøv å ignorere hvilken tilstand kjøkkenet er i, selv om det kan være litt vanskelig. Detviktige er at du fremmer barnets selvtillit ved å oppmuntre ham eller henne til å mestre nye ferdigheter og prøve ut ny mat. God fornøyelse!

Cookiesamtykke