Å reiser med to eller flere barn

Det er på tide å reise på den familieferien som dere har utsatt så lenge. Eller kanskje du planlegger å gjøre mange ærend med barna på slep. Uansett er det ikke uvanlig å føle seg litt overveldet og vurdere om det kanskje er enklere å bare holde seg hjemme.

Foreldre tror ofte at når de har klart å tilpasse livet sitt til ett barn kan det ikke være så mye vanskeligere å ha flere. Men logistikken på utflukter eller reiser med mer enn ett barn kan mildt sagt være en utfordring. Grundig planlegging, litt flaks, mye tålmodighet og et arsenal av små triks på lur gjør det mulig, og til og med morsomt, å reise med flere barn. Tenk på turen som et eventyr, da kommer barna til å gjøre det samme. Og hvis du klarer å gjøre noe morsomt ut av turen, kommer barna sannsynligvis til å være mer samarbeidsvillige.

Å beregne ekstra god tid er avgjørende for å minske stressende situasjoner. Hvis det du skal gjøre vanligvis tar én time hvis du ha med deg ett barn, bør du beregne minst to timer for samme ærend med to eller flere barn. Og for all del, ta imot all hjelp du blir tilbudt. Noen ekstra hender gjør ofte alt så mye lettere.

Husk at å reise sammen hele familien eller gjøre enkle ærend er fine muligheter til læring, både når det gjelder stedene dere besøker og for å trene på viktige sosiale ferdigheter som deling, å vente på tur og tålmodighet. Slike turer der dere er samlet hele familien kan skape morsomme minner for livet.

Følger du disse rådene er det større mulighet for at turen blir mindre stressende og mer lystbetont.

Ta hensyn til barnas alder og hvor langt de er kommet i utviklingen. Barn mellom et og tre år kan ikke konsentrere seg lenge og lærer ved å ta på ting. Hvis du for eksempel skal på butikken kan det være lurt å ta med seg litt eldre barn, men la den minste være igjen hjemme sammen med den andre forelderen eller en barnevakt. Hvis du er nødt til å ta med deg alle barna når du skal handle, sørg for å ha en handleliste slik at du være så effektiv som mulig inne i butikken. Ta med en leke til den minste, slik at hun eller han har noe å holde på med og får mindre lyst til å plukke ned varer fra hyllene. La aldri barna være igjen alene i bilen, selv om du vet at du bare skal handle noen få ting og snart kommer tilbake. På lengre turer med hele familien behøver små barn mer leker og aktiviteter, mens større barn kan klare seg med færre aktiviteter som de kan holde på med lengre over lengre tid.

Planlegg. Selv om spontane aktiviteter/ærend kan være et morsomt avbrekk, kan endringer i rutiner være vanskelig å takle for barn, særlig for de mellom ett og fem. La dem få vite på forhånd hva som skal skje, og involver dem så mye som mulig i planleggingen. På lengre turer kan foreldrene pakke tingene til de minste barna men oppmuntre eldre barn til å pakke sine egne ting ut fra forslag om hva som kan være passende klær og leker. Forsøk å pakke så mye du kan dagen før dere reiser for å hindre stress like før avreise. Oppmuntre barn i skolealder til å lære seg litt om stedene dere skal besøke og se på kart, følg med på værmeldingen, osv.

Tips for å forhindre syke barn. Å sitte på en overfylt flyplass eller togstasjon eller bare å være fastspent i en bil som stopper på rasteplasser med mange andre mennesker kan være en kilde til mange typer sykdom. Hyppig og grundig håndvask når dette er mulig, eller bruk av håndsprit, kan bidra til å minske bakteriespredningen. Smokker, biteringer eller leker som faller på gulvet eller håndteres av andre personer bør vaskes eller jevnlig rengjøres med håndsprit. Å amme barnet kan også forhindre sykdom.

Å reise på natten. Noen familier foretrekker å kjøre på natten når det skal kjøre langt, eller å starte midt på natten, slik at barna har mulighet til å sove store deler av veien.

Ikke glem kosedyret eller kosekluten. Dobbeltsjekk at du har med smokk (ta med flere) eller favoritteppet til de forskjellige barna.

Pakk alt som kan pakkes på forhånd i god tid. M.a.o. klær til hvert av barna samt leker og bøker, vogn, bleier, ryggsekker, bilseter osv.

Oppmuntre barna til å hjelpe til med å velge ut spill, bøker og leker til turen. Du kan ta med dvd-filmer, cd-er (de som man kan synge til er fine), eller lydbøker. Mye av dette kan du finne på biblioteket. Veksle mellom aktivitetene i løpet av turen for å unngå at barna kjeder seg for mye.

Lag reisebokser. Hvis dere har plass til det i bilen kan du ta med en skoeske til hvert barn som du fyller med aktiviteter tilpasset barnets alder, f.eks. fargebøker med fargeblyanter eller tusjer, klistremerker, papirdokker osv. Ikke la barna bruke saks i bilen siden det kan være farlig hvis bilen bråbremser.

Legg ved noen enkle spill eller aktiviteter. Spør yngre barn om hvilke farger de ser eller be dem om å telle lastebiler. Eldre barn liker kanskje å tegne noe av det de ser langs veien.

Ta med mye sunne snacks, drikke og plastbestikk. Dette sparer tid og penger og kan forhindre krangling om når og hvor dere skal stoppe for å spise. La barna være med på bestemme hva slags snacks dere skal ha med. Forsøk å lage en matplan slik at ikke reisen blir en påskudd for å spise hele dagen.

Stopp ofte. Bruk pausene til å gå på toalettet, strekke på beina og få ut litt energi. Å få 10-15 minutter der man kan løpe rundt, kaste ball eller hoppe tau kan være nok til å holde ut noen timer til i bilen. Planlegg om mulig turen slik at dere kan stoppe ved et fint naturområde og gå en liten tur eller leke på en lekeplass.

Kjør sikkert. Ha alltid på sikkerhetsbelte og ha barna trygt fastspent i bilseter som er tilpasset alder og størrelse. Det kan være stressende å kjøre bil og det kan hende du må legge inn et ekstra stopp hvis bråket/slåssingen/trøttheten påvirker sikkerheten.

Med god planlegging og litt flaks kan du klare å gjøre en familietur til en positiv og minneverdig opplevelse for alle.

Cookiesamtykke