Flytur-med-spedbarn

For mange småbarn er det mest spennende i verden å reise med fly. De elsker å se vognene, bilene og flyene på flyplassen. Og minst like spennende er det å gå på rullefortau, rulletrapper og kjøre i heis – og det er før dere en gang har gått om bord i flyet. Om bord i selve flyet er det en endeløs tilgang på fascinerende stolbrett, vindusskjermer og bitte små toalett å utforske, igjen og igjen.

Foreldre lengter kanskje tilbake til tiden da flyreiser var mer behagelige og glamorøse, eller i det minste mindre overfylte. Men et barns entusiasme er ofte vanskelig å motstå.

Oppmuntre barnets eventyrlyst – og din egen – ved å peke på butikker, fontener kunst og skulpturer når dere går til utgangen deres. Legg merke til de andre familiene som reiser sammen, og snakk med barnet ditt om hvor dere tror de kommer fra og hvor de skal – en artig måte å få tiden til å gå mens dere venter.

Her er noen få tips for å gjøre flyreisen artigere og mindre stressende.

 • Prøv å få en god natts søvn føre reisedagen og følg rutinene deres så godt som mulig.

 • Dere kan spare litt tid (eller i det minst litt tid på å stå i kø) hvis dere sjekker inn på nettet før dere reiser hjemmefra eler i selvbetjeningen på flyplassen.

 • Bekreft flystatusen før dere drar hjemmefra. Hvis flyet er forsinket eller innstilt, vil alle foretrekke å vente i komfortable omgivelser.

 • En bæremeis kan være god å han når du skal bære småbarn gjennom flyplasser, og gjør at du har hendene fri. Du må imidlertid ta den av før du går gjennom sikkerhetskontrollen.

 • La hvert barn pakke en liten ryggsekk med et par små leketøy, en liten matbit som ikke er bedervelig, og et klesskift i tilfelle det skulle skje et uhell.

 • Familier med små barn får som regel på om bord i flyet først. Benytt dere av dette så dere slipper å kjempe dere gjennom folkemengden for å komme til setene deres og få alle på plass. Vær de siste som går ut av flyet av samme grunn, med mindre dere har en forbindelse dere må rekke.

 • Du kan bestille et spesielt barnemåltid på forhånd hos flyselskapet eller reisebyrået.

 • Pass på at dere har nok tid mellom flyene i den grad det er mulig. Ventetid mellom to fly kan være en god ting, siden det gir barna en mulighet til å g/løpe litt rundt og få ut litt energi. Hvis dere har kort tid mellom to fly, be kabinpersonalet om hjelp. Hvis du spør på forhånd burde det være mulig å få en transportvogn til å vente på dere og kjøre dere til den neste utgangen.

 • Sjekk inn barnevognen i utgangen så dere kan bruke den til å transportere barnet gjennom flyplassen i stedet for å bære henne. Hvis du har råd til det, kjøp et eget sete for hvert barn, særlig på lange flyturer. Kontakt flyselskapet eller se på hjemmesiden deres for mer informasjon om bruk av barneseter.

 • Ta en tur opp og ned i gangen for å få en liten pause, når skiltet med «Fest setebeltene» er slått av.

 • Ikke vær redd for å be kabinpersonalet eller personen ved siden av deg om hjelp, særlig hvis du er alene som voksen. Mange andre har vært eller kommer til å komme i en lignende situasjon, og vil ikke ha noe imot å gi deg en hjelpende hånd.

Og pass på at du ikke tar ut din egen frykt eller dine egne frustrasjoner på barna. Ikke bry deg om hva andre tenker hvis barnet ditt får et «anfall».

Fokuser på barna dine og prøv å gjøre det så komfortabelt for dem som mulig. Reising er et eventyr, så nyt det!

Cookiesamtykke