Jobbe under graviditeten Opprettholde en sunn graviditet

Med alle de fysiske plagene som kan følge med graviditet, lurer du kanskje på om du burde slutte å jobbe. De aller fleste kvinner kan fortsette å jobbe under graviditeten, til og med fram til termindatoen. Kvinner som har risikosvangerskap (som for eksempel de som venter flere barn eller har født for tidlig), kan måtte ta svangerskapspermisjon tidligere enn andre, slik at de kan få den hvilen de trenger.

Forholdsregler på jobben

Selv om du ikke har et risikosvangerskap, kan det være fornuftig at du tar disse forholdsreglene for å holde deg frisk og uthvilt gjennom arbeidsdagen:

  • Ta pauser og legg beina høyt mange ganger om dagen. Under graviditeten blir blodsirkulasjonen langsommere; å legge beina høyt holder blodsirkulasjonen i gang, noe som hjelper til å redusere hevelser i anklene og føttene.

  • Prøv å minimalisere stresset på jobben. Noen forskningsresultater indikerer at kvinner som er utsatt for mye stress oftere føder for tidlig. Hvis du har en veldig stressende jobb, er dette en glimrende tid å lære seg stressmestringsteknikker, for eksempel yoga eller meditasjon.

  • Få nok søvn. Noen kvinner synes de er trøttere i løpet av dagen mens de er gravide. For å hjelpe å bekjempe denne trøttheten på dagtid, øk antallet timer du sover om natten. Eller, hvis du har et sted på jobben der du kan legge deg litt nedpå, ta en liten høneblund der.

Jobbrelaterte tiltak

Noen jobber utgjør en høyere risiko for deg og babyen, og i så fall kan det være nødvendig at du reduserer eller tilpasser aktivitetene. Hvis du har en jobb som har tyngre fysisk arbeid, bør du ta opp dette med legen din. Du er kanskje i så god form at du ikke trenger å endre noe. Men de fleste leger vil be deg om å unngå arbeid som krever god balanse; graviditet endrer tyngdepunktet ditt og kan gjøre at balansen din blir litt problematisk.

Også hvis jobben din har tunge løft bør du finne måter å unngå å belaste ryggen din på, spesielt de siste fire-fem månedene når magen blir større. Enda bedre er det hvis du kan unngå helt tunge løft.

Du bør også snakke med legen din hvis du arbeider med sterke kjemikalier. Ansiktsmaske og tykke hansker er muligens alt du trenger av beskyttelse, men det avhenger av hvilke kjemikalier du jobber med.

Hvis jobben ikke utgjør en eventuell risiko for deg og babyen, kan du følge de anbefalte tiltakene og kanskje greie å jobbe helt fram til termindatoen.

Cookiesamtykke