Kosthold under graviditeten: Spise karbohydrater

Du har kanskje hørt mange forskjellige påstander om karbohydrater. Idrettsutøvere priser karbohydrater fordi de gir mye energi, mens andre hevder at det bare er tomme kalorier og anbefaler å begrense inntaket av dem for å hjelpe til å kontrollere vekten bedre. Hva stemmer virkelig når det gjelder karbohydrater og hvilken rolle spiller de under graviditeten? Svarene på det avhenger av hvilken type karbohydrater du spiser.

Skill de gode fra de dårlige Ikke alle karbohydrater er like. Enkle karbohydrater gir mye kalorier og energi, men har ikke så høy næringsverdi. Eksempler på enkle karbohydrater er hvitt brød, hvit ris eller pasta, raffinert mel, kjeks, kaker, usunn ferdigmat og sukker. Sammensatte karbohydrater derimot, er fulle av mineraler, proteiner og fiber som både du og barnet trenger. Grønnsaker; frukt; sammalt brød, kornblandinger og pasta; brun ris, tørkede bønner og erter; samt poteter som er kokt eller bakt med skallet på, er alle sammensatte karbohydrater. Fordeler ved sammensatte karbohydrater Det finnes ikke noe anbefalt daglig inntak av sammensatte karbohydrater under graviditeten. Imidlertid mener de fleste ernæringsfysiologer at de bør utgjøre cirka 60 prosent av det daglige kaloriinntaket. Seksti prosent kan høres mye ut, men tenk over disse helsefordelene for vordende mødre: Fibrene i sammensatte karbohydratet, som i frukt og grønnsaker, hjelper til å løsne på eventuelle forstoppelser du kan få under graviditeten. Noen kvinner synes også at karbohydrater hjelper til å redusere kvalmen de kan ha de første tre månedene. Slik får du mest mulig ut av sammensatte karbohydrater Du kan hente ut maksimalt med næringsverdi av mat med karbohydrater ved å følge disse tipsene:

  • Spis friske eller frosne frukt og grønnsaker. De har høyere næringsverdi enn hermetiske. Prøv å spise rå grønnsaker og frukt hver dag som mellommåltid eller snacks.

  • Når du koker grønnsaker, bruk metoder som stir-fry, mikrobølge- eller dampkoking, slik at de beholder mest mulig av vitaminene og mineralene.

  • Hopp over fete sauser og smør på grønnsakene, hvis mulig. Disse fete tilleggene metter og gir mindre plass i magen til mer næringsrik mat.

  • Bytt til grovt mel så ofte som mulig: brød, pasta, frokostblandinger…

Ved å spise sunne, sammensatte karbohydrater istedenfor den raffinerte enkle typen, vil du få hjelp til å holde et lavt blodsukkernivå og en sunn vekt under graviditeten.

Cookiesamtykke