Svangerskapskurs - Finn et kurs som passer for deg

Noe av det beste du kan gjøre før du føder er å gå på et fødselskurs. Et slikt kurs vil gi deg og partneren din masse informasjon og støtte som vil hjelpe dere gjennom fødselen. Dere vil treffe andre gravide par og kunne dele råd og bekymringer med dem. Og deltakelse på et fødselskurs vil øke selvtilliten din når du står overfor den store dagen.

Forskjell mellom kurs Ikke alle fødselskurs er like. Noen er hovedsakelig forelesninger og informerer bare om hva du kan forvente når du drar til sykehuset for å føde. Andre er mer interaktive. Interaktive kurser har færre deltakere, som regel ikke mer enn 10 par. Dette gjør det mulig med en-til-en-undervisning i å øve på teknikker for smertelindring og -håndtering og gir en mer intim atmosfære til å dele råd og bekymringer i. På noen kurs diskuteres de forskjellige alternativene som er tilgjengelig i forbindelse med smertelindring, metoder og prosedyrer som kan velges (som for eksempel episiotomi), og hvor fødselen skal gjennomføres (hjemme, på sykehuset eller på et fødesenter). Vær en spørrelysten og vitebegjærlig forbruker når du ser etter et kurs. Ikke bare velg et fordi det arrangeres på dit sykehus eller i nærheten.

Hva et godt kurs kan tilby Her er ting du bør se etter når du skal velge:

  • Minst 12 timer med undervisning, med timer spredd ut over flere dager eller uker;

  • Fokus på å øve på smertehåndtering (avslapping, posisjonering, massasje, pust) for deg, og hvordan støtte av deg under fødselen for partneren din.

  • Små klasser med maks. 10 til 12 par;

  • Et pensum som støtter fødselen som normalt og naturlig og setter parene i stand til å ta faktabaserte avgjørelser.

  • Kursinnhold som omfatter fødsel, tiden rett etter fødselen, den nyfødte, amming, og tilpasning til sin nye rolle som foreldre. Andre emner som bør dekkes er medisinske prosedyrer (som overvåking av fosteret og episiotomi), medisinering, anestesi, kommunikasjonsferdigheter, og sunn livsstil;

  • Tid til spørsmål og diskusjon;

  • En faglært kursleder med offentlig godkjenning. Lamaze International og International Childbirth Education Association (ICEA) sertifiserer begge.

Prisen på fødselskurs varierer. Noen er gratis og inngår i tilbudet til alle fødende ved sykehuset. Hvis de koster noe kan prisen variere avhengig av hvor lange og mange timer kurset består av. For å finne ut mer om fødselskurs, søk på nettet eller se nettsidene til Lamaze International og ICEA. For mer informasjon om teknikker for smertehåndtering som du kan lære på et fødselskurs, se vår artikkel om Smertelindring. Du kan også lære om spesielle ferdigheter og øvelser. For å lese mer om dette, se Livskompetanse.

Cookiesamtykke