Råd ved fødsel: Fødselsråd

Teknikkene du lærer på fødselskurset for å redusere smerter og ubehag under fødselen vil ikke slutte å virke når fødselen er over. Dette er livskompetanse som du får nytte av resten avlivet.

Disse metodene kan hjelpe deg til å slappe av når du ammer, beholde roen under de mest krevende øyeblikkene som forelder, og til og med håndtere psykisk og fysisksmerte generelt i livet.

Det du først og fremst er opptatt av akkurat nå er selvfølgelig å det lettere å håndtere fødselen, og disse teknikkene vil gjøre nettopp det. Det kan være det viser seg at strategienealene vil lindre smertene ved riene. Eller det kan være du finner ut at de gjør du trenger mindre smertestillende eller kan utsetteen epiduralanestesi, noe som vil gagne både barnet og fremdriften i fødselen.

Her er noen av ferdighetene du vil lære og som vil hjelpe deg når du føder, og senere i livet også:

 • Bekkenvipp

 • Progressiv avspenning

 • Visualisering

 • Sakte pust

Bekkenvipp

Fordel under fødselen:Reduserer smerter i korsryggen under fødselen ved å endre stillingen på barn som ligger med ansiktet mot buken på morenslik at de ligger med ansiktet mot morens rygg.

Livskompetanse:Lindrer smerter i korsryggen. Dette styrker også magemusklene og gir bedre kroppsholdning.

Slik gjøres det Selv om du kan øve på bekkenvipp i nesten enhver stilling, er det lettest å lære hvis du ligger på ryggen. Pass på at du legger deg over på sidenetter øvelsen, så du ikke ligger flatt på ryggen i mer enn noen få minutter. (Når du ligger på ryggen gir dette mer press på blodkarene i bekkenet, noe somkan føre til redusert oksygentilførsel og svimmelhet.)

 1. Ligg på ryggen med knærne bøyd og føttene på gulvet.

 2. Vipp bekkenet mot ansiktet slik at magemusklene og rumpeballene strammes. Korsryggen skal ligge flatt mot gulvet.

 3. Vipp bekkenet vekk fra ansiktet og slapp av i musklene. Ryggen skal ha en liten svai.

 4. Gjenta trinn 2 og 3 ti ganger i en sakte, gyngende bevegelser.

Progressiv avspenning

fordel under fødselen:Denne «gjennomgangen gjennom kroppen din» hjelper deg med å slappe av mellom riene og minimerer riesmertene.

Livskompetanse:Gir avspenning når du føler deg anspent.

Slik gjøres det

 1. Legg eller sett deg i en komfortabel stilling.Bruk en komfortabel stol hvis du sitter.

 2. Lukk øynene og pust sakte og dypt inn et par ganger gjennom nesen, og pust ut gjennom munnen. (Dette kalles av og til rensende pust.) Forestill deg at du puster inn helbredende luft og puster ut spenninger.

 3. Vekselvis stram og avspenn de store musklene i kroppen, fra toppen og ned, mens du fortsetter å puste sakte. Stram musklene i ansiktet i ca. fem sekunder, og slapp deretter av.

  • Løft skuldrene opp mot ørene, hold dem der i ca. fem sekunder og slipp dem ned igjen.

  • Stram musklene i armene og hendene, hold, og slapp deretter av.

  • Stram magemusklene, hold, og slapp av.

  • Stram benmusklene, hold, og slapp av.

 4. Avslutt med et par dype åndedrag, igjen inn gjennom nesen og ut gjennom munnen, og åpne deretter øynene. Lemmene dine skal nå føles tunge og hele kroppen avslappet.

Visualisering

Fordel under fødselen:Visualisering –skape et bilde i tankene dine – hjelper deg med å holde deg rolig under og mellom riene.

Livskompetanse:Gir en følelse av fred og ro hver du føler deg stresset.

Slik gjør du det Du kan bruke visualisering etter progressiv avspenning eller bruke teknikken for seg selv.

 1. Lukk øynene og se for deg ditt favorittsted i hele verden.

 2. Visualiser tingene du ville sett hvis du var der. Forestill deg lydene du ville hørt, og «lukt» duftene omkring deg.

 3. Ny skjønnheten og roen på favorittstedet så lenge du vil.

Sakte pust

Fordel under fødselen:Hjelper deg til å slappe av og fokusere under riene.

Livskompetanse:Kan brukes til å avreagere når du føler deg stresset, nervøs eller sint.

Slik gjør du det

 1. Begynn med å slappe av i kroppen og å fokusere på noe visuelt: Du kan enten ha øynene åpne og se på noe eller noen i nærheten eller lukke øynene og forestille deg noe vakkert i tankene.

 2. Ta et dypt, rensende åndedrag, pust inn gjennom nesen og ut gjennom munnen.

 3. Fortsett å puste inn gjennom nesen og ut gjennom munnen, omtrent dobbelt så sakte som du ellers gjør.

 4. Begynn nå å telle mens du puster inn og ut («inn, to, tre... ut, to, tre», eller fremsi langsomt beroligende ord mens du puster inn («jeg...er» og ut («ro...lig»).

 5. Avslutt med et rensende åndedrag til, og slapp deretter av. Du kan bruke sakte pust i lang tid av gangen – for eksempel under meditasjon – eller kortvarig for å nøytralisere en stressende opplevelse, som for eksempel en krangel med ektefellen din.

Ved å ta i bruk disse metodene vil du oppdage at de blir til vaner som varer hele livet, og som vil hjelpe det til å slappe av når du ammer, beholde roenunder de mest krevende øyeblikkene som forelder, og til og med håndtere psykisk og fysisk smerte generelt i livet.

Cookiesamtykke