Toalett-trening, tips og råd

Pampers' rådgivende fagfolk har samlet noen av barnets vanligste utfordringer og hvordan du kan håndtere dem.

Uhell

De fleste barn har uhell etter at de har sluttet med bleie. Når barnet har et uhell, skal du bare tørke det rolig opp og be henne hjelpe deg. Da sier du samtidig at hun har litt av ansvaret for dotreningen. Vær tydelig på at det å hjelpe til ikke er en straff. Ta alltid med et ekstra klesskift til barn under fem år hvis dere drar hjemmefra.

Gutter som nekter å stå

Noen ganger vil ikke smågutter tisse stående, for de har jo lært at de skal sitte når de tisser. Ikke mas om det, men la heller sønnen din gjøre som han vil til han er klar for å tisse stående. Han finner ut av det etterhvert.

Smågutter skal ha en kraftig og buet stråle – ellers bør de bli undersøkt. Hvis han plutselig begynner å lekke urin, kan det være et tegn på infeksjon.

Tisser i skjul

Her er det mye viktigere å oppmuntre og veilede fremfor å kjefte. Hvis du oppdager avføring eller tiss bak sofaen eller gardinene, bør du unngå personlige pronomener og klar tale («Var det du som bæsjet bak gardinene?»). Skuffelsen vil vises i ansiktet ditt, så ordene dine skal kun fortelle hvordan dere kan håndtere dette på en bedre måte.

Infeksjoner

Hyppig vannlating, smerte ved vannlating, smålekkasjer, manglende evne til å holde seg, endret utseende eller lukt på urinen og uforklarlig feber kan være symptomer på urinveisinfeksjon. Snakk med barnelegen hvis barnet har noen av disse symptomene.

Barnet holder seg

Hvis barnet føler seg veldig stresset eller presset til å slutte med bleier, kan hun begynne å holde tilbake urin og/eller avføring. Følg rådene nedenfor for å unngå forstoppelse og andre problemer:

1. Ta en pause fra toalettreningen for en stund. Avbryt treningen, og spør heller igjen om en til tre måneder om hun er klar til å prøve nå. Det å holde seg er en maktkamp som barnet vil vinne. Det nytter ikke å kjempe imot.

2. Behandle forstoppelse. Forstoppelse skal behandles med stikkpiller, milde lakserende midler og mye ekstra fiber og frukt. Kontakt lege hvis problemet ikke har gitt seg innen en uke.

Cookiesamtykke