Hjelp til pottetrening Råd om pottetrening

Hvilke pottetyper liker du best? Hvis du liker å være godt utstyrt, er det nok av modeller å velge mellom. Noen foretrekker potter som står på gulvet mens andre vil ha en pottestol eller en doring til å legge på toalettet. Eller kanskje en potte som spiller musikk er noe for deg? For barn som vil gjøre alt selv, finnes det vaskeservietter som kan spyles ned i toalettet og buksebleier som nesten ser ut som vanlig undertøy, men som suger opp væte.

Vurdering av potter

Når alt kommer til alt, er det eneste pottetreningsutstyret man trenger noe man allerede har i huset: et toalett. Men noen barneleger og foreldre anbefaler at man hopper over toalettet, som kan være litt skremmende, og begynner prosessen med en potte som den lille kan ha for seg selv. Noen foreldre har også funnet ut at hvis barnet får velge sin egen potte, er det mer sannsynlig at det vil bruke den.

En potte som står på gulvet har noen fordeler for et lite barn. Den er liten av størrelse, akkurat som barnet selv. Den er også lett tilgjengelig slik at det kan bli vant med å sitte der uten hjelp, og den spyler ikke ned (selv om det blir litt mer jobb for mor). Den riktige sittehøyden til gulvpotter betyr at barnet kan sette beina ordentlig på gulvet, noe som er viktig for å kunne trykke litt når avføringen skal ut. Se etter en som er bred nok i bunnen til at den ikke velter hvis barnet lener seg til siden.

Doring

Hvis barnet er fascinert av det ordentlige toalettet og vil bruke det på samme måte som mamma og pappa, kan du velge en doring som festes på toalettet. Pass på at den sitter skikkelig fast og føles stødig; hvis den er ustødig vil kanskje barnet føle seg utrygt når det bruker den. Noen barneleger anbefaler doring fordi det gjør overgangen til vanlig toalett lettere.

Hvis du velger doring, bør du også investere i en liten krakk til å sette under. Da kan barnet sette beina på den og på den måten føle seg tryggere og samtidig ha noe å trykke imot når avføringen skal ut. Dessuten vil det trenge mindre hjelp til å gå opp og ned. En krakk er også nyttig ellers på badet: Etter å ha brukt den til å gå på do, kan barnet dra den over til vasken og vaske hendene sine.

To fluer i en smekk

Noen potter slår to fluer i en smekk; en vanlig potte med et sete som kan løftes av og settes på det store toalettet når barnet er klart. Andre kan foldes sammen og fungere som krakk. Uansett om du velger en enkel potte eller en med dobbeltfunksjon, bør du velge en som er stødig. Den bør være lett nok til at barnet kan flytte den selv, men stødig nok til å tåle barnets vekt og bevegelser. Pottestoler eller festbare modeller bør ha et sete som er polstret eller formet for små rumper.

Buksebleier, vaskeservietter, m.m.

For å hjelpe barna å mestre å trekke buksen opp og ned, velger noen mødre å bruke engangsbuksebleier som er utformet nesten som underbukser. De er både mindre tungvinte og betyr mindre arbeid for mor når det går i buksa, pluss at smårollingen kan hjelpe til med å kaste dem selv. Å bytte ut bleier med engangsbuksebleier kan være noe stort for en smårolling  på veien mot vanlige underbukser, men gir samtidig mer beskyttelse. Noen mødre bruker også slike buksebleier om natten når barnet holder seg tørt om dagen, men fortsatt tisser i buksa om natten.

Du har også lært barnet ditt om renslighet og har hjulpet det å lære å tørke seg etter at det har vært på do og å vaske hendene sine etterpå. Våtservietter kan gjøre dette litt lettere for en smårolling: De er lettere å håndtere for små hender når de skal tørke seg og kan bidra til at stumpen blir renere enn med vanlig toalettpapir. Se etter våtservietter som er laget for toalettbruk og som kan spyles ned i toalettet.

Noen potter har et forhøyet sprutvern foran på setet, noe som kan være praktisk for gutter. Sprutvern er vanligvis små nok til at småjenter også kan bruke potten uten problemer, og noen potter har sprutvern som kan tas av. De fleste pottestoler har en bolle som lett kan løftes av stolen (eller trekkes ut på baksiden) for enkel rengjøring.

Å rengjøre etter små uhell hører med når småbarn skal lære å gå på do selv, men noe av det kan eventuelt elimineres ved å gi gutter noe å sikte mot når de tisser. Det finnes biologisk nedbrytbare modeller å få kjøpt, for eksempel formet som en fisk.

Når det gjelder barn og det å bli tørr, kan man ikke forsere prosessen, alt man kan gjøre er å ha utstyr tilgjengelig som gjør det lettere for barnet underveis. Det viktigste er likevel å støtte og oppmuntre barnet samt gi massevis av ros og positive tilbakemeldinger.

Cookiesamtykke