Pottetrening, når? Nyttige tips for pottetrening.

Selv om de fleste barna ser frem til å kunne bruke toalettet på egen hånd, kan de lett bli frustrert av uunngåelige ulykker. Gråsonen mellom bleier og undertøy kan være vanskelig for deg også.

Her er noen tips som vil bidra til å gjøre pottetrening så enkelt som mulig for alle.

Vent til barnet er klar. Å prøve å lære et barn som ikke er klar, kan faktisk forlenge prosessen. Prøv og unngå å starte treningen når det er andre store forandringer i barnets liv, for eksempel sykdom, skilsmisse, dødsfall i familien (selv et kjæledyr) eller flytte til et nytt hjem.

Ta det ett skritt av gangen. For å få prosessen i gang kan det være lurt å starte med å legge pottesetet på gulvet på badet et par dager. Fortell barnet ditt at det lille toalettet er for ham/henne og den store er for voksne. Et par dager senere kan du prøve å få barnet til å sitte på setet (fullt påkledd er greit). Etter ytterligere noen dager, begynn å spørre barnet flere ganger hver dag om du kan ta av bleia slik at han/hun kan sitte på sitt spesialsete.

Skaff rett utstyr. Pottesetet skal være lav nok til at begge føttene kan hvile godt på gulvet. Hopp over urindeflektorer (skjold som festes til fronten av setet for å holde barnets urin innenfor toalettkanten). De virker som en god idé, men kan noen ganger gjøre vondt for gutter ikke sitter ned helt riktig, og det siste du ønsker er å ha barnet forknipper dobesøk med smerte.

Spyl ikke foran barnet, i hvert fall ikke i begynnelsen. Mens noen barn kan være fasinert og ønsker å spyle om og om igjen og om igjen, kan andre være livredde og tro at en del av dem blir sugd med ned i toalettet. Minsk ned på væskeinntaket en time før leggetid. Dette vil øke sjansene for at barnet vil våkne opp tørt, noe som vil øke selvtilliten. Lær å gjenkjenne tegnene. Når du ser at knærne sammen eller sprette opp og ned-dans, finn et bad fort. Vær positiv, men ikke altfor positive. For mye spenning om innholdet i bleien kan gi barnet ideer om at han/hun produserer noe veldig verdifullt, og det kan i sin tur føre til at barnet vil ha det forseg selv (inne i kroppen om nødvendig).

Gjør det til noe gøy.Gutter i det tidlige stadiet av pottetreningen sikter fryktelig dårlig. Sett noen o-formede cornflakes eller andre mål i vannet, eller legge litt blå konditorfarge (som blir grønn når den gule urinen treffer den) i vannet slik at urineringen mer moro for barnet og mindre sølete for deg.

Ikke bry deg om nattetrening for en stund. Vent minst til barnet er regelmessig tørr etter å ha våknet fra lurer og noen ganger er tørr om morgenen. Nattlig blærekontroll kommer ikke vanligvis før et år eller så etter dagtidskontroll.

Koordiner din tilnærming med andre omsorgspersoner. Når du først har startet pottetreningen bør det ikke være noen vei tilbake. La alle lærere og omsorgspersoner få vite hva du gjør hjemme og be dem om å gjøre det samme. Unngå å gjøre straff til en del av pottetrening. Det er umulig å tvinge et barn til å bruke toalettet hvis det ikke er klart eller ikke ønsker å gå. Barn som føler seg presset vil noen ganger prøve å gjenvinne kontrollen over situasjonen ved å nekte å slutte med bleier eller ved å ikke gå på do i det hele tatt. Dette kan føre til forstoppelse eller andre forhold som må behandles av barnelege.

Vær konsekvent og tålmodig så vil du bli overrasket over hvor fort den lille vil mestre denne nye ferdigheten!

Cookiesamtykke