Rås om pottetrening: Pottetrening trinn for trinn

Pottetrening er en av de største prestasjonene i tidlig barndom. Men før barnet kan mestre det, må det være både biologisk og følelsesmessig klar. Ulike barn blir klare ved ulike aldre; tidspunktet har ingenting å gjøre med intelligens, personlighet eller motivasjon.

Pottetrening innebærer å sette sammen et sett av individuelle ferdigheter i en bestemt rekkefølge, slik som å være i stand til å tolke de signalene kroppen girdeg, avkledning, å ha en viss kontroll over tarmer og blære, og å vaske hendene. Barnet bør ha minst noen av disse ferdighetene på plassfør du starter pottetreningen, ellers vil dere begge bli frustrert.

Her er tre trinn som kan hjelpe barnet ditt til å maksimere sin suksess.

1. Forberedelse

 • Skaff en pottestol Mange barn føler seg tryggere i begynnelsen med en som står på gulvet i stedet for en som ligger på toalettet. Det er mindre skummelt, og det gir dem trygghet og balanse som følger med det å være i stand til å sette føttene trygt på gulvet.

 • Sett potten på et sted som er praktisk og hvor barnet tilbringer mesteparten av tiden. Det trenger ikke å være på badet; det kan være i et hjørne av lekerommet. Enkel tilgang er viktig i begynnelsen.

 • La barnet utforske pottestolen og bli kjent med den. La barnet få vite at det er spesielt sted, bare for ham/henne.

2. Læring

 • La barnet øve seg på potta med klærne på, en eller to ganger om dagen. Barnet får reise seg når som helst. Målet ditt er å hjelpe barnet til åbli komfortabel med det hele.

 • Ros barnet ditt for hvert trinn, selv de små og de som ikke er helt vellykket. Vær positiv Husk at dette erbarnets prestasjon, ikke din.

 • Når barnet er komfortabelt med å sitte på potte med klærne på, kan dere øve uten klær. Dette hjelper barnet å bli kjent med konseptet med å fjerne klærne før du går på do. Det lar barnet også få føle hvordan setet føles mot huden.

 • Etter noen dager, når barnet har avføring bleia, la barnet få se at du dumper den i potta, slik at det kan se hvor den skal. Forklar at det er der urin og avføring hører hjemme. (Barn i denne alderen er mestrer også ideen om at visse ting skal på bestemte steder.)

 • Se etter tegn på at barnet må tisse eller bæsje. Noen barn vil fortelle deg det med mange ord. Andre vil lage grimaser, grynte eller sette seg i en bestemt stilling. Når det skjer, spør barnet om det må på do.

 • La barnet ditt se på når du sitter på toalettet. La det sitte på potta samtidig hvis den er på badet. Det er lettere for gutter hvis de først lærer å urinere mens de sitter ned. Hvis de begynner med å stå opp, kan de noen ganger motstå sitte ned ved bæsjing; det er for forvirrende.

 • Ha som praksis å vaske hendene med såpe og vann hver gang barnet er ferdig på potta, selv om det ikke har skjedd noe.

 • La barnet ha klær som er enkle å gjerne, for eksempel bukser som det bare kan trekke ned uten å kneppe opp noe, som en kjole eller skjørt. Det øker sannsynligheten for suksess. Alternativt, begynn ved å la barnet løpe rundt i huset et par dager uten bukse på. Minn det på hver time om å prøve potta. Det vil til å lære barnet å tolke signalene kroppen gir.

 • Del hva du gjør og hvordan du gjør det med de andre voksne i barnets liv, slik som barnevakter og besteforeldre. På den måten får barnet konsekvente forventninger og støtte, som vil gjøre ting enklere.

 • Forlat aldri barnet i våte eller skitne bleier som en «trening». Det gjør bare vondt verre.

3. Forsterking

 • Gi barnet mye ros ved hvert trinn i læringen. Det er også en god idé å prise barnet når det forteller deg at han/hun må på do, selv om du nettopp har stilt spørsmålet.

 • Forvent feil, spesielt i begynnelsen. Ikke bli sint. De vil bare gjøre at ting tar lengre tid. Hvis barnet motsetter seg å prøve noe nytt, betyr det sannsynligvis at det ikke er klar enda. Trekk deg tilbake og prøv igjen om noen dager eller uker.

 • Når barnet klart det noen dager, begynner å gå over til undertøy. Noen barn føler seg mer sikker i bleie eller buksebleier; andre kan ikke vente på riktige underklær for «store barn». La barnets reaksjon veilede deg i hvor raskt du gjør overgangen.

 • Husk at noen små barn blir skremt av lyden og handlingene fra et spylende toalett. Hvis barnet er plaget av det, ikke tvinge det til å tømme; gjør det etter at barnet forlater rommet. Frykten går som regel bort om et par måneder.

Vær konsekvent med forberedelse, læring og forsterking. Du vil bli overrasket over hvor raskt du vil bli kvitt de bleiene for godt!

Cookiesamtykke