Pottetrening: Belønning ved pottetrening

Det gikk så bra med pottetreningen, men plutselig har barnet sluttet? eller, enda verre, gått tilbake. Ikke bekymre deg. Det er helt normalt for barn å ta sin tid eller oppleve tilbakeslag. Din jobb er å akseptere og støtte dem uansett hvor de er i prosessen.

Når det er sagt, kan du oppmuntre barnet til å gå videre ved å tilby morsomme insentiver. Her er noen tips til hvordan du motiverer uten å presse.

 Kunsten å belønne

 Pottehjelpere

 Undertøy og overtøy

Kunsten å belønne

Belønninger kan være et kraftig verktøy når det brukes riktig. Men når de brukes feil de kan slå tilbake og ta fokuset helt vekk fra pottetrening over på belønningen. Følg disse retningslinjene for å holde ting på sporet:

 • Start med ikke-materielle belønninger. Din hengivenhet og berøm er mest de ettertraktede belønningen av alle. Du bør alltid tilby ros eller en klem hver gang barnet forsøker et trinn, som å forteller deg når det tisser, selv om det er i bleien. Du kan også feire små suksesser (som sitter på potte selv om ingenting skjer) med en telefonsamtale til en kjær. Noen foreldre lager en sang eller en dans som skal utføres hver gang barnet «leverer». Unngå å overdrive. Du ønsker ikke å gjøre altfor viktig eller legge for mye press på barnet.  

 • Hold materielle belønninger små. Prøv å gi en liten godbit hver gang barnet oppnår et mål. Gå til butikken sammen og kjøp små premier. Ha dem utenfor rekkevidde, men synlig slik at barnet kan holde et øye på premien mens det sitter på potta. Gi en belønning bare når barnet faktisk oppnår et mål, ellers så går du tom for belønninger på en veldig kort stund!

 • Unngå å kjøpe store, dyre ting. Å lokke barnet med overveldende gaver flytter fokuset fra å mestre en ny ferdighet og over til selve belønningen. Det får bare barnet til å forvente noe stort hver gang det gjør noe som burde være helt naturlig. Du vil at barnet skal bruke potta fordi det har kontroll og tillit til kroppen ikke fordi det er en billett til et nytt leketøy.

 • Mens spiselige belønninger som godteri is eller potetgull kan være effektivt på kort sikt, er det mange eksperter som fraråder bruken av slike belønninger. Du vil ikke at barnet skal begynne å se visse matvarer (f.eks. godteri) som noe det mottar når barnet gleder deg eller gjør noe «bra». Barn i denne alderen har allerede kontroll over hva som går inn i kroppen så vel hva som kommer ut. Det er best å takle matproblemer helt separat, i stedet for å bringe dem inn pottetreningen.

 • Lag en belønningskalender. Eldre barn (generelt de fra fire og oppover) vil forstå konseptet med en belønning etter en rad suksesser. For å spore barnets utvikling, sette opp en «belønningskalender» – en påminnelse om hva barnet må utføre for å motta en premie. For hver dag i uken som barnet forblir tørt, kan du for eksempel plassere en gullstjerne (eller andre klistremerker) på kalenderen. Når barnet samler fem stjerner, får det en liten premie – en tur på kino f.eks., eller et kosedyr.

 • Gjør belønningen umiddelbar Er det mer sannsynlig å forsterke ønsket adferd ved å belønne barnet med en gang. De fleste unge barn har ikke nok perspektiv til å gjøre koblingen mellom belønning og adferden, hvis belønningen kommer timer etter at de har prestert noe. Jo yngre barn, jo mer umiddelbar skal belønningen være. 

Pottehjelpere ** ** Det er andre måter å motivere barna på enn belønninger.

Prøv disse velprøvde metodene:

 • Gjør potta til den beste plassen i huset Hvis du vil at barnet skal bruke mer tid på toalettet, bør det være en morsom, komfortabel plass å være. Dra på handletur sammen for ei ny potte, i barnets favorittfarge eller med en morsom figur. – et dyr eller en bil for eksempel. Eller dekorer potta du allerede eier med flotte klistremerker. Du kan også skrive barnets navn på toalettet med permanent tusj. Du kan også legge noen spesielle bøker ved siden av barnets potte for å oppmuntre til å bli litt lenger.

 • Gøy med farge. Plasserer noen dråper av blå konditorfarge i toalettskålen eller potta. Vis barnet hvordan gul farge, den samme fargen som urin, endrer fargen fra blått til grønt. Når barnet opplever den magiske endring i fargen, kan det hende det blir ivrig etter endre fargen selv.

 • Bruk en pottehjelper Å gå til badet er mye mer gøy når du har selskap, f.eks., av et elsket utstoppede dyr eller ei dokke. Oppmuntre barnet til å vise pottehjelperen hvordan det er å bruke toalettet: Når barnet hjelper sin følgesvenn, er det stor sannsynlighet for at barnet følger etter.

 • Gjør retningsinnstillingen til noe gøy. Å lokke din sønn til å urinere stående (og øke oddsen på at han vil sikte ned i skåla), er å lage et spill av den: Slipp flere Cheerios eller andre O-formede cornflakes ned i bollen for å gi han noe å sikte på. Du kan også bruke papirmål. Opprette din egen ut av farget silkepapir, eller kjøp spesiallagede mål i forskjellige former som kan skylles ned etter bruk.

Undertøy og overtøy

 • Kjøp noe spesielt undertøy for «store barn». Å gå over fra bleier til undertøy er en spennende måte å få barnet til å føle seg voksen på. Selv om barnet ikke er helt klart for «stort barn»-undertøy, er opplevelsen av å handle det et skritt i riktig retning. Når barnet har på seg et favorittpar kan det være mer motivert til å holde det fint og tørt. (Kjøp flere par siden det helt garantert kommer til å skje ulykker.)

 • Kle barnet klær som er lette å fjerne. Hvis barnet må kjempe med vanskelige knapper, glidelåser eller annet, kan han/hun gi opp hele prosjektet. Forsøk å forenkle barnets garderobe. -- joggebukser eller andre bukser med elastisk strikk, fungerer godt. Under sommerhalvåret, kan du la barnet løpe rundt uten klær. Alt barnet må gjøre er å finne potta og sette seg!

Hvis ingenting hjelper, er barnet ikke klar for det steget. I dette tilfellet, er den beste tingen å gjøre å gå tilbake og vente til det er fysisk og følelsesmessig forberedt til å gå fremover igjen. Din tålmodighet og barnets beredskap er den perfekte kombinasjonen.

Cookiesamtykke