Trygg søvn: Sikre en trygg natts søvn for barnet ditt

Hvor ofte legger du barnet ned for å sove og er bekymret for om det er trygt? Legger du øret ditt nær barnets hode for å sjekke om det puster? Ta det helt med ro, det er mange ting du kan gjøre for å sørge for at barnet er trygt mens det sover.

Sovestilling

Selv om risikoen for krybbedød (SIDS) er sterkt redusert etter seks måneder, er det ikke dumt å la barnet ligge på ryggen når det sover. Men du bør ikke bli overrasket hvis det snur seg. Etter seks måneder er det sannsynlig at barnet snur seg i løpet av natten, og det er også blitt flinkere til å få hodet opp fra sengen for å kunne puste skikkelig.

Ved å gjennomføre følgende tiltak, kan du sikre barnet mens det sover:

· Ikke legg mykt sengetøy, puter eller kosedyr i sengen.

· Fortsett å amme, hvis du kan.

· Sjekk temperaturen rundt barnet; ta på det lette klær - hold det varmt, men ikke for varmt.

· Røyking i barnerommet bør ikke forekomme – og heller ikke i nærheten av barnet.

· Forsikre deg om at madrassen er ren og fast og at den passer nøyaktig til sengen.

· Også sengetøyet bør passe godt til madrassen.

Sengen

Er du sikker på at barnets seng eller vugge er sikker?

Hvis du har kjøpt en ny, trenger du ikke å bekymre deg – i Norge er barnesenger underlagt Produktkontrolloven av 1976 og skal være utformet i henhold til de sikkerhetsstandarder den angir, f.eks. NS-EN 716 og EN 1130. I tillegg kommer de europeiske standardene. To ting du bør være klar over:

- Barnesenger som er laget før 1985 kan ha sprinkler som står for langt fra hverandre (mer enn 6 cm) slik at barnets hode kan bli sittende fast mellom dem.

- Barnesenger som har blybasert maling (som var vanlig i barnesenger før 1972, kanskje spesielt i USA) bør slipes og males om med en robust, blyfri maling.

At barnet er trygt mens det sover, er viktig både for barnet og deg selv.

Cookiesamtykke