Søvnråd for barn

Temaet «søvn» er noe av det spedbarnsforeldre snakker oftest om. «Får du nok søvn?», lurer venner og familie på. «Sover barnet gjennom hele natten nå?» Bare spørsmålene i seg selv er nok til å skape stress!

Hvis du er nøye med gode vaner og enkle rutiner når babyen skal sove, vil du se at han snart får lengre soveperioder.

Skape gode vaner Babyen din vil venne seg til å sove der du legger ham, uansett om det er i barnesengen eller i sengen sammen med deg.

Når han er fire måneder, har han behov for at ting gjøres likt. Hvis han sovner i armene dine eller sengen din, så er det der han forventer å få være hele natten – hver natt. Så hvis du vil at han skal sove i egen seng, må du altså legge ham der før han sovner.

Unngå disse tingene der babyen sover:

  • Mange puter

  • luftige tepper

  • madrasser som er for små for sengerammen

  • sigarettrøyk

  • voksne som er påvirket av alkohol og narkotika

Lag rutiner Søvnmønstre hos spedbarn: Babyer har faser med lett søvn hver andre eller tredje time når de er nyfødt, men nå bør han kunne lære seg å sovne igjen på egen hånd.

Søvnmønstre hos babyer : Forskning viser at når babyen er fire måneder, er hjernen nok utviklet til at han kan sove i seks til tolv timer uten å våkne ordentlig.

Det er veldig viktig med gode rutiner for at babyen skal klare å roe seg på egen hånd. Rutinene kan hjelpe ham med å sovne selv når du legger ham, slik at han klarer å sovne igjen hvis han våkner om natten.

Leggerutinene kan være å:

  • kose litt i en bestemt stol

  • synge en sang eller vuggevise*

  • høre på litt musikk

  • tulle inn babyen i et spesielt teppe.

Straks babyen finner ut hvordan han kan roe seg ned på egen hånd om natten, vil dere beggesove mye bedre. Selv om det kan være utrolig vanskelig, er det bedre å bli liggende i stedet for å sprette opp ved første klynk, for da får babyen tid til å sovne igjen av seg selv. Jo raskere du innfører gode leggerutiner for babyen, desto bedre er det – både for deg og den lille. Babyen vet hva som skal skje og vil bli vant til rutinene og hvor han skal sove, slik at han lettere kan roe seg ned på egen hånd.

Mer om søvn:

*Om vuggeviser … Visste du at vuggeviser rundt om i verden inneholder de samme musikalske særtrekkene, selv om teksten, språket og melodiene er ulike? Syng vuggeviser for å roe ned babyen når han skal sove.

Cookiesamtykke