Tilvenning: Når skal barnet avvennes morsmelk

Hvis du ammer, vet du at det er en fantastisk erfaring som bringer deg og barnet ditt nærmere hverandre. Selv gode ting har en slutt, så hvordan vet du at det er på tide å venne barnet til vanlig mat?

Det finnes ingen magisk alder når du skal introdusere riktig mat til barnet. Så lenge som du og den lille er fornøyde, kan du fortsette å amme helt inn i småbarnsalderen. Det er også verdt å merke seg at, gitt nok tid, vil alle barn venne seg til maten og naturlig og gradvis redusere antall ganger de ammer og samtidig øke mengden av fast føde de spiser før de til slutt ikke lenger ammer.

Her er tre tegn på at tilvenningen til mat har begynt naturlig, eller at det er på tide å begynne:

1. Barnet ditt har det for travelt til å ammes. Når barnet kommer seg rundt på egenhånd, får det det kanskje for travelt med å utforske verden til å sitte stille og ammes, spesielt på dagtid. Men bli ikke overrasket om barnet fortsatt smyger seg inntil deg for litt amming og nærhet før leggetid eller når det trenger litt trøst.

2 Babyens smak endres til fast føde. Når den lille oppdager fast føde, begynner han/hun kanskje å miste interessen for morsmelk og heller foretrekke alle de spennende nye smakene og konsistensen du nå tilbyr. Husk imidlertid at fast føde ikke erstatter morsmelk før barnet blir ett år. I stedet kan du anse fast føde som et tillegg til morsmelken (eller morsmelkerstatningen) til barnet er minst ett år.

3. Livsstilen din er endret. Barnet er ikke den eneste som opplever forandring. En ny graviditet, en endring i din jobbsituasjon eller timeplanen, nye aktiviteter eller bare et avtagende ønske fra din side om å fortsette ammingen – alt dette er alle gyldige grunner til å venne barnet med riktig barnemat.

Hvis du venner barnet ditt (eller det venner seg selv), ikke glem at det delikate fordøyelsessystemet ikke er klart for kumelk før barnet er ett år gammelt. Til da kan du tilby morsmelk eller morsmelkerstatning i flaske eller kopp som tillegg til fast føde Uansett når avvenningen starter eller hvordan den skjer, tenk på denne overgangen som et nytt positivt steg i barnets utvikling.

Cookiesamtykke