Hudpleie for nyfødte: Babyeksem og tørr hud

Hvem har ikke vært bekymret på grunn av tørr hud på et eller annet tidspunkt? Og hvem har ikke smurt seg inn med kremer og lotion for å bekjempe det? Tørr hud er en tilstand de fleste har erfaring med. Og de som bor i områder med et tørt klima eller har mye av det i familien rammes ekstra hardt.

Selv om det kan være ubehagelig, handler tørr hud mer om forfengelighet enn helse. Noen ganger kan imidlertid veldig tørr hud begynne klø, noe som kan lede til en ond sirkel – jo mer man klør, desto verre blir kløen – og dette kan føre til sekundær hudinfeksjon eller arr.

Faktaene om eksem eller atopisk dermatitt er ofte knyttet til tørr hud. Dette er en vanligste tilstanden med kløende hud hos barn. Det begynner vanligvisnår barnet er spedbarn, men kan også begynne senere i småbarnsalderen eller tidlig skolealder. Eksem – røde, skjellete hudområder som klør veldig – opptrer oftest hvis det er mye av dette eller andre allergiske reaksjoner i familien, for eksempel astma og høysnue.

Babyer får vanligvis eksem i ansiktet, på beina og på armene. I småbarnsalderen og senere opptrer den som regel på baksiden av knærne og innsiden av albuene. Kløen kan være ganske alvorlig og forstyrrer ofte søvnen til barna som rammes. Kløingen gjør også at syklusen fortsetter og kan føre til en sekundær bakterie- eller virusinfeksjon.

Behandling av tørr hud og eksem Den viktigste behandlingen (og forebyggingen) for tørr hud og eksem å tilføre huden fuktighet. Gi barnet et bad i lunkent vann hver i maks. 10 minutter, og påfør en tykk fuktighetskrem på huden mens den fremdeles er fuktig.

Gode fuktighetskremer inneholder fettholdige slaver som vaselin og tykke kremer. De mest effektive kremene er i krukker. Hvis du kan tømme den ut fra en flaske, vil den ikke være like effektiv. Lange bad kan tørke ut huden og gjøre ting verre. Barn med eksem behandles også ofte med topikale steroidsalver som en barnelege eller hudlege kan skrive ut resept på. Disse salvene hjelper til med å redusere betennelsen og kløen og fungerer veldig bra i kombinasjon med fuktighetskrem. Antihistaminer bidrar også til å lindre kløe, og noen ganger er det nødvendig med antibiotika hvis huden er infisert.

Andre nyttige strategier for tørr hud og eksem er å bruke en luftfukter i barnets soverom, unngå ull og syntetiske fibre i klær og bruke parfymefri vaskemidler og såpe. Selv om det enda ikke finnes noen kur mot eksem, forskes det stadig på nye medisiner for å finne ut om disse er sikre ogeffektive. Dessuten vokser ca. 60 prosent av alle barn av seg eksem før de fyller tre , og 85 til 90 før de kommer i tenårene.

Beslektede plager Pasienter med eksem kan oppleve flere beslektede plager med tørr hud. Ichthyosis vulgaris er en tilstand som gjør at det danner seg mangekantede skjell på huden, vanligvis på leggen. Se for deg det som skjer når et gjørmehull tørker inn og sprekker opp. Keratosis pilaris er en vanlig tilstand som kjennetegnes ved forhorning av huden (som sandpapir) på utsiden av overarmene, lårene og hos spedbarn, kinnene. Begge disse tilstandene blir gjerne verre om vinteren og bedre om sommeren. Pityriasis alba består av hvite hudflekker på kinnene og er som regel mest fremtredende mot slutten av sommeren fordi de berørte områdene blir mindre solbrune enn de omkringliggende områdene. Hvite flekker kan også oppstå når mild eksem i disse områdene blir leget slik at man får et midlertidig pigmenttap. Behandlingen av alle disse tilstandene består først og fremst av god tilførsel av fuktighet til huden. Spesielle fuktighetskremer med alfahydroksysyre kan hjelpe mot ichthyosis og keratosis pilaris, og regelmessig bruk av solkrem kan gjøre merkene fra pityriasis alba mindre synlige. Alle disse tilstandene kan bli bedre etterhvert som barnet blir eldre, men noen ganger fortsetter de, også etter at man er blitt voksen.

Cookiesamtykke