Fødselsmerker hos barn: Portvin-flekker eller hemangiomer

De røde, flate flekkene som er kjent som hemangiomer eller fødselsmerker, er de mest vanlige flekkene på babyers hud, og forekommer hos opp til 4-5 prosent av nyfødte. De fleste hemangiomer - som kan utvikle seg hvor som helst på kroppen - blir synlig innen de første ukene etter fødselen, selv om noen også er tilstede ved fødselen.

Hva er hemangiomer? Hemangiomer begynner som flate røde flekker som med tiden kan vokse og bli tykkere, og som eventuelt kan fortsette å vokse i inntil 10 måneder til ett år. De går da inn i en rolig, ikke-aktiv fase, som etterfølges av en siste fase der de begynner å minke av seg selv. Rundt halvparten av hemangiomene vil være forsvunnet innen barnet er fem år, og 90 til 95 prosent vil være forsvunnet innen 10. leveår.

Det er vanligvis ikke nødvendig å behandle dem, med mindre hemangiomene blør ofte eller er plassert et sted der de kan forstyrre vanlige kroppsfunksjoner - som for eksempel nær et øye eller munnen. Hvis barnet ditt har et hemangiom som av en eller annen grunn er et problem, kan barnelegen din eller en hudlege diskutere mulige behandlinger med deg.

Cookiesamtykke