Gi babyen medisin

Hva er trikset for å få barnet til å ta medisin? Få henne til å tro på at hun trenger den. Barnet kan merke at du er i tvil og vil nekte å ta medisinen uansett hva du gjør,med mindre du formidler at du virkelig tror på at du gjør det som er best for henne. Vær trygg og bestemt slik at barnet får tillit og trygghet.

Tips for å få barnet til å ta medisinen

 • Unngå at barnet setter i halsen ved å la barnet stå eller sitte oppreist i en vinkel på minimum 45 grader når hun tar medisinen.

 • Gi flytende medisin skrått nedover i munnviken. Barnet vil brekke seg hvis hun får den midt i ganen. Legg tabletter bakerst på tungen, for ellers vil hun spytte dem ut igjen.

 • Kamufler vond smak hvis barnet ikke liker medisinen. Det fungerer ofte bra med eplemos, yoghurt, pudding og syltetøy. Er det veldig vanskelig, kan du prøve med mykt godteri, iskrem eller sjokoladesaus. Hvis du blander med væske, slik som juice, bør du bare bruke litt – mye av medisinen vil nemlig bli liggende igjen langs innsiden av koppen, glasset eller flasken.

 • Bruk måleskje. Det er mer nøyaktig enn vanlig bestikk. Helst bør du bruke en måleskje i plast med doseringsmerker.

 • Medisin er ikke «godteri», og skal derfor ikke kalles for det. Da kan det oppstå en farlig misforståelse. Si det som det er.

 • Følg alltid med når barn under tenårene skal ta medisin.

 • Dropp forhandlinger eller bestikkelser. Det vil bare utarte seg. Du sender dessuten signaler om at det er greit å forhandle om medisinen, og det er det jo ikke. Gi barnet noen valgmuligheter, slik som med hvilken kopp han vil skylle ned medisinen eller i hvilket rom han skal ta medisinen, men ikke mer enn det.

 • Straff fungerer ikke på et barn som nekter å ta medisinen. De fleste medisiner smaker vondt, og kroppen er programmert til å unngå alt som er bittert, for ute i naturen er dette vanligvis giftig. Det er bare å insistere og gjøre det. Husk å klemme barnet ekstra godt etterpå og si at det var godt gjort – og det gjelder dere begge!

Etter alder Her er noen konkrete strategier og metoder basert på barnets alder. Spedbarn

 • Hold babyen i en vinkel på 45 grader med hendene ned og støtte til hodet.

 • Bruk en plastsprøyte, dråpeteller eller flaskesmokk til å dryppe medisinen langs sidene bakerst på tungen. Ikke tøm all medisinen på innsiden av kinnet, for babyen kommer garantert til å spytte den ut igjen så snart han får sjansen. Du må heller ikke sprute medisinen ned i svelget på babyen, for da kan han sette den i halsen.

 • Få ham til å svelge medisinen med litt melk eller juice.

Småbarn og førskolebarn Det er mange måter du kan dempe vond smak på flytende medisiner.

 • Avkjøl medisinen eller gi barnet en ispinne eller isklump før han skal ta medisinen. Få ham deretter til å skylle ned medisinen med noe kaldt han liker å drikke. Kulde gjør smaksløkene numne.

 • Bland medisinen med smaksrik mat, slik som sjokoladepudding eller bruspulver. Pass på at barnet får i seg alt sammen. Du kan også løse opp medisinen i en smaksrik væske, slik som eplejuice, men det er viktig at barnet drikker opp alt.

 • Som siste utvei kan du holde fast barnet og gi medisinen. En annen voksen kan hjelpe deg ved å holde godt rundt barnet slik at barnets armer peker ned og hodet låses i en vinkel på 45 grader. Da får ikke barnet være med på å bestemme, men ros ham etterpå for at han tok medisinen. Si at neste gang kan han velge om han skal ta medisinen selv eller om han skal bli holdt fast.

Cookiesamtykke