Den nyfødte presenteres for sine eldre søsken

Å ta med babyen hjem kan være en førstegangsopplevelse for alle. Det kan hende det er første gang du har med deg en gutt eller en jente, og det er også første gangen det eldre barnet er en bror eller søster.

Forbered eldre søsken på at det kommer en ny baby:

  • Mens du er gravid kan du snakke med dem ofte om den nye babyen som skal komme og sørge for at de gleder seg til å bli storebror eller storesøster.

  • Etter fødselen kan dere få eldre søsken til å hjelpe til med å stelle og passe babyen. Be dem om å hente bleier eller velge ut hva babyen skal ha på seg.

  • Når det kommer besøk for å se på babyen kan kan du la storebror eller storesøster få presentere nykomlingen.

  • Hvis den nye babyen får mange gaver kan det være lurt å ha noen gaver liggende til søsknene også, kanskje til og med noen fra den nye babyen.

  • Tenk på sikkerheten og husk at søsken under fem år ikke bør være alene med babyen.

Eldre søsken er som innarbeidede lekekamerater, men gode søskenforhold bygges ikke over natten. Det er ikke uvanlig at eldre søstre eller brødre blir sjalu på den nye babyen og de kan til og med begynne å oppføre seg som babyer igjen for å få oppmerksomhet.

Det kan være utfordrende for det eldre søskenet å tilpasse seg i den nye rollen. De må lære å dele alt – plassen, lekene og aller viktigst, dere. Her er noen tips for hjelpe eldre søsken med å knytte bånd til en ny baby:

  • Gi barnet enkle oppgaver slik at hun eller han kan hjelpe til med å stelle den nyfødte. Nyfødte kan legge beslag på mye oppmerksomhet, så hvis du kan involvere det eldre søskenet får du mulighet til å være sammen med begge barna samtidig og få dem til å bli kjent med hverandre.

  • Oppmuntre til spørsmål. Det er naturlig at det eldre barnet er nysgjerrig og vil vite hva som skjer og hvorfor. Bruk denne muligheten til å lære dem hva de kan forvente seg. dermed kan de få vite at babyen trenger å sove mye og fortsatt holder på å lære seg å være sammen med dem, slik at de må være tålmodige.

  • Finn på morsomme leker der dere trener på deling og andre positive egenskaper.

  • Sørg for å få litt tid alene sammen med det eldre søskenet hver dag. Det gjør at hun eller han føler at dere fortsatt er like glad i dem og viser at dere fortsatt setter pris på å være sammen med bare dem.

Cookiesamtykke