Babysikkerhet i hjemmet

Sikkerhet innebærer at du tilpasser omgivelsene etter babyens ferdigheter der og da.

Det er bedre å sikre babyens omgivelser enn å tenke at du skal passe på babyen til enhver tid (noe som er en umulig oppgave!). Det er imidlertid enkelte sikkerhetsregler som gjelder for alle barn.

La aldri babyen være alene

Selv nyfødte kan noen ganger snu seg eller falle fremover, så du må aldri gå fra babyen i badekaret, på stellebordet eller i en vanlig seng. Hvis telefonen ringer, skal du ta med deg babyen (eller la samtalen gå til svareren). La aldri babyen være alene i bilen, selv ikke i ett minutt.

Du må aldri riste en baby

Helt i starten er det ofte vanskelig å forstå hvorfor babyen gråter. Noen ganger blir du kanskje sint, og det er normalt, men uansett hvor frustrert du blir, må du aldri riste eller svinge babyen hardt. «Shaken Baby Syndrome» (SBS) kan få alvorlige følger for babyen.

Reduser faren for krybbedød/SIDS

Forskning viser at risikoen for krybbedød reduseres med hele 70 prosent for babyer som legges på ryggen for å sove. Du bør også gjøre dette:

1. Sørg for at det er en behagelig romtemperatur. Spedbarn har dårligere utviklet evne til å regulere kroppstemperaturen enn voksne siden de bare kan svette rundt hodet. Ikke dekk til barnets hode, og ta av henne litt klær hvis hun er svett rundt hodet.

2. Undersøk soveplassen. Babyen bør sove på en fast madrass. Unngå tykke tepper, dyner, puter eller saueskinn og vannsenger. Ikke ha puter eller store kosedyr i barnesengen. Unngå sprinkelbeskyttere.

3. Stump røyken. Babyer som utsettes for passiv røyking, har dobbelt så stor risiko for å dø i krybbedød. Det er større fare for brann og brannrelaterte ulykker i hus hvor det røykes.

4. Du bør amme babyen hvis du vil og kan. Babyer som ammes er mindre utsatt for krybbedød.

Kontroller at alt babyutstyret er trygt

Alt du kjøper til babyen bør være produktsikkerhetsmessig godkjent. Sjekk utstyret regelmessig, og se etter om det er løse deler, skarpe eller ru kanter, og flassende maling.

Forhindre kvelning

Følg disse retningslinjene for å unngå kvelningsfare:

- Unngå visse matvarer, slik som pølser, hele druer, peanøtter, hardt godteri og rå gulrøtter.

- Du skal alltid mate babyen sittende på fanget ditt eller i en barnestol. Små barn skal ikke gå eller løpe rundt med mat i munnen.

- Løse deler på leker, slik som øyne, knapper eller fester og leker som kan tas fra hverandre, utgjør kvelningsfare.

- Sjekk klærne både på retten og vrangen for å se om det er løse snører eller bånd eller annet som kan surres rundt babyens hals, fingrer eller tær.

Vannsikkerhet

Gå aldri fra barnet der det finnes vann. Gjør følgende for å beskytte barnet:

- La badet være et forbudt område. Hvis du ikke er der og kan følge med, bør ikke barna være på badet.

- Hvis du har basseng,må du gjerde det inn. Sett opp et gjerde med låsbar port som er høyere enn 120 cm.

- Ikke stol på badeutstyr. Armringer, baderinger, badeegg og annet badeutstyr beskytter ikke små barn. Følg med på barna hele tiden samtidig.

LES MER OM Mammahjørnet

Cookiesamtykke