Tannbehandling for barn og barns tannhygiene

Tannhelse er essensielt for den generelle helsen og for utseendet både mens man er barn og resten av livet. Forebyggende tannhelsetjenester er i dag så gode at barna våre kan se frem til å beholde sine hvite perlerader hele livet. Og vi vet i dag så mye om hvordan vi holder tannpleien for barn fri for frykt og smerter, burde ikke ha noe grunn til å være redd for det halvårlige tannlegebesøket. Her er et par ting du kan gjøre for å sikre deg at barnet får den riktige tannpleien og utvikler en holdning som bevarer det hvite smilet hele livet.

Velg en barnevennlig tannlege. Det finnes barnetannleger, som har ekstra kompetanse i og interesse for barns tannhelse. Hvis det ikke er noen barnetannleger i nærheten av der du bor, se etter en tannlege med et venterom og personal som oppleves som barnevennlige. Din egen tannlege kan gi deg råd.

Ta et forhåndsbesøk. Ta barnet med til klinikken før selve tannlegetimen for å bli kjent med stedet.

Tenk over din egen holdning til tannlegebesøk. Mange foreldre har minner om dårlige opplevelser hos tannlegen, og de kan komme med negative budskap om tannlegestolen gjennom kroppsspråket sitt. Den av foreldrene som har den mest positive holdningen til å gå til tannlegen er den som bør følge med barnet.

Ha respekt for babytennene. Selv om barnet vil miste de første tennene sine krever de ordentlig tannpleie, inkludert fyllinger, forsegling og trekking av døde tenner, for å sikre at tennene nedenfor og kjeven vokser som de skal og holder sunne. Vær forberedt på tannpleieforslag som ikke var vanlig da du var barn. Spør om fluorskylling.

Her er et par ting du kan gjøre hjemme mellom tannlegebesøkene, for å holde tennene i god stand

  • Lær barna å pusse tennene to ganger om dagen. Gode tidspunkter er etter frokost og før leggetid. Følg med på tannpussen, i hvert fall om kvelden for barn under 7. Følg med på tannpussen både morgen og kveld for barn under 4.

  • Bruk en tannbørste med myk bust. En hard bust vil skrape opp tannkjøttet og kan skape grobunn for bakterier. Skift tannbørste hver tredje til sjette måned, eller oftere hvis den er slitt ut.

  • Sett et eggeur på badet. Still det inn på to eller tre minutter. Dette er den tiden det tar å få rengjort tennene ordentlig.

  • Sjekk opp på fluor. Spør tannlegen din om bruk av fluor. Type og mengde vil variere avhengig av fluorinnholdet i det lokale vannet. Ikke ta det for gitt at du ikke trenger ekstra fluor hvis barnet drikker flaskevann med tilsatt fluor, da det ikke er sikkert at dette er nok.

  • Unngå klebrig mat. Noen typer seigt godteri består for det meste av sukker og kleber seg til tyggeflaten på tennene hele dagen.

Med god tannpleie i hjemmet og hos tannlegen – sammen med riktig mengde fluor – burde barnet ditt kunne gå gjennom voksenlivet med et hvitt, skinnende smil.

Cookiesamtykke